俗語有云:「使出真功夫,方為大師傅。」香港人識飲識食,有誰不希望嘗到大師傅的手藝?在百物騰貴的世代,「平靚正」就更無得輸了。別以為只有「中產人仕」才吃得起山珍海味,原來在一個平平無奇既工業大廈,埋藏著一座乾淨整潔而性價比合理的美食天堂而且但求分享特色菜式的[私房菜]- 【御膳】。.私房菜係我心中係一種招待食客的態度:「食材是即日預備的。早了幾天預訂,所有食物新鮮滾熱辣上檯」。入到去【御膳】太舒服了吧,環境令人好有家既感覺,簡簡單單,乾淨衛生,食野啦,準備接招吧!!!!!!!!!.▪️豉椒炒大蜆數到有大排檔風味的菜式,自自然然就會想到豉椒炒蜆,鑊氣夠,鮮甜蜆肉加上惹味的醬汁可算是十分配合。不過大家想食這道菜又不一定要到大排檔...因為私房菜都有私房菜既風味...蒜頭和豆豉最佳配搭,用來炒蜆更是百吃不厭的組合,【御膳】炒到香噴噴之餘,蜆肉真係好鮮甜惹味,又大隻。超下飯的菜色!!▪️芙蓉蛋白蒸老虎斑一條大大條嘅老虎斑突然就送到我地面前,上枱喇,員工好細心咁幫我地把魚肉分成多份。大小份量是很符合八至十個人的。整體老虎斑很新鮮, 肉質結實。但魚身中間位都有腍身既位置。沒有蒸站火,時間剛剛好呀師父。蛋
▪️豉椒炒大蜆
豉椒炒大蜆

▪️芙蓉蛋白蒸老虎斑
整體老虎斑很新鮮, 肉質結實。但魚身中間位都有腍身既位置。沒有蒸站火,時間剛剛好呀師父。蛋白跟老虎斑同蒸估唔到有咁特別既效果呢。
芙蓉蛋白蒸老虎斑

▪️胡椒炒大肉蟹
終於試了胡椒炒蟹 ,一食難忘,辛辣刺激的胡椒,再跟肉蟹一拍即合,滋味十足。如果怕辣可以好似朋友咁沖沖水,不過小心不要沖掉蟹膏,大肉蟹身劏開兩半,兩隻腳蟹鉗拍裂,讓蟹肉能 ...入味都不得了,總括又大隻又夠鮮甜,蟹肉又滑又入味。
胡椒炒大肉蟹

▪️芝士花龍蝦
柔合中西合璧的烹調方式而做成,估唔到肉質爽滑,汁多鮮甜,比波士頓龍蝦好吃唷,不算很大,但蝦身卻肥厚多肉,芝士真的合適用來烹調龍蝦呢。非常濃郁~Good Good。
芝士花龍蝦

▪️金華玉樹雞
金華玉樹雞,即金華火腿、菜薳、雞,在五十年代初,由於金華火腿不易求,這味菜式算得上是名貴菜式,更加蜚聲中外。味道清淡嫩口,有菜有肉,老少皆宜,所以廣受我地呢枱歡迎呢。真正既一道手工菜!!!
金華玉樹雞

▪️富瑤炒飯
炒飯都好有鑊氣...唔油同埋...最緊要夠乾,私房菜果然對每樣野都好細緻,炒得剛剛好,瑤柱絲同埋好多配料都已經炒過聞落好香全部比較乾身得嚟夠嚼勁而蛋白炒飯的味道本身比較淡口,不過勝在撈埋瑤柱,就會香,想食多碗都唔夠分呀。
富瑤炒飯

想試好食既私房菜可以試下呢間呀真係,我地成枱都食得好開心,「官塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室」-訂座電話:3575 9567 ,9029 1530。棄租地鋪開餐廳,轉戰私房菜,緊有原因既!試過就知點解啦。
豉椒炒大蜆
芙蓉蛋白蒸老虎斑