2022-12-25 39 瀏覽
本身打算找一間靜靜的餐廳,兩公婆食一餐平安夜晚餐,又諗唔到食乜好,最終決定了去食日本料理。一入到去,餐廳位置寬敞,唔算多人(相信係因為位置問題),坐得幾舒服。打開餐牌,都幾多不同款式的料理,分別叫了炸魷魚圈、燒花魚一夜干、牛舌串燒、雞肉大蔥串燒、雞軟骨串燒、浜燒海鮮拼盤、刺身拼盤、壽司拼盤及抹茶汽水。炸魷魚圈不算好突出,不過上枱時都燒,以及都做到外脆內軟,尚算不俗。至於燒物方面,燒花魚一夜干的魚肉食落都幾滑,啲魚皮都脆,同埋都唔多骨,而三款串燒都唔太特別,不過牛舌就略嫌硬咗少少。到海鮮方面,浜燒海鮮拼盤由專人在面前主理(不過我鍾意自己燒多啲,雖然應該唔及專人燒得好,但勝在自己燒,好似有得玩咁)。這個拼盤的海鮮有大扇貝、鮑魚、蜆及蠔,而且都幾新鮮,食落時好嫩滑,同埋啲汁好香,好好味。刺身拼盤方面,件件都係厚切,而且好新鮮,唔錯。整體嚟講今餐的食物唔錯,再加上環境舒適,可以再試。
炸魷魚圈
炸魷魚圈
串燒:牛舌、、雞軟骨、雞肉大蔥
燒花魚一夜干
燒花魚一夜干