2022-12-21 1354 瀏覽
每次去親觀塘,其中一間會心思思想去嘅餐廳就係京饌。咁遲收工喺附近,所以就去咗食。平日我主打嘅菜式係菜肉雲吞同埋嫩雞煨麵,今日同埋朋友一齊食,所以可以叫多兩樣,我哋就揀咗桂花糖蓮藕同埋上海粗炒。桂花糖蓮藕我本身以為係就咁蓮藕加桂花糖,點知原來佢係會將每一嚿蓮藕都炸過先再加桂花糖漿,揸得非常香口,加埋桂花糖漿真係好好食。不過本身我唔食得太多炸嘢,如果唔係清碟都得。菜肉雲吞一如以往水準,皮薄餡靚。我鍾意嘅菜肉雲吞菜肉比例係菜多個肉好多,而佢亦都完全符合我嘅要求。清湯亦都唔錯,如果唔係我要飲晒嫩雞煨麵嘅雞湯,我都會飲咗呢個湯。嫩雞煨麵亦都係符合水準之作,雞湯濃郁,杯麵會得夠入味,絕對唔係出面好多地方嘅湯還湯麵還麵。上海粗炒都好味,水準正常,未至於好多年嘅會面同埋菜肉雲吞咁好,但係都係合乎水準。