2023-05-21 765 瀏覽
二撇雞 - Brother Chicken真係超級好彩,12點幾去到店門口見到長長的龍,打定輸數食唔到啦,點知前面排嘅全部都係5個同8個嘅大檯,店員走出黎問有冇2個嘅時候,開心到我哋大叫😆😆😆😆入到去落單完之後,唔洗5分鐘米線已上檯,再觀察下四週,其實都唔算大,不過大家都係食碗麵就走,所以流動率都算高。🐔黃酒藥膳雞米線 ($59)- 酒味同藥材味平衡得剛剛好,唔會搶咗對方風頭,又唔會「哽」到入唔到口,會令你不知不覺飲下一啖飲下又一啖。但比較估唔到係佢唔係用新鮮雞件,而係用雞柳,雖然係好嫩滑同食得出有醃過,但係用新鮮雞件會比較夾d。🐔花膠雞濃湯米線 ($69)- 雞湯係好味嘅但唔夠濃,米線係幼果款,好彈牙好有咬口,呢碗係唔洗五分鐘就上到檯,所以相對無咁熱,感覺好似一早整好哂凍哂咁,如果可以再濃d熱d呢碗米線會係💯,呢碗用上鮮雞件,醃得好入味,不過如果要轉雞髀要加$13,相對較貴。🐔小食:失傳已久的豬扒 ($28)- 一定要趁熱食!!!一口咬落去,超級鬆化,成塊手掌咁大,無咩骨位啖啖肉🐔低糖豆漿*2 ($9/枝)- 佢呢度得低糖同無糖兩款可以揀,低糖同外面正常糖一樣夠甜。後記:留意到店員清
二撇雞 - Brother Chicken

花膠雞濃湯米線

失傳已久的豬扒

🐔小食:失傳已久的豬扒 ($28)- 一定要趁熱食!!!
一口咬落去,超級鬆化,成塊手掌咁大,無咩骨位啖啖肉
低糖豆漿

後記:留意到店員清一色係男人,跟住同事話咁人哋叫brother chicken,又係wor😆😆

同埋見到人哋食吊你癮小鍋米線,原來係咩都有嘅雜錦酸辣米線,落單時店員會問你知唔知係咩黎,跟住一口氣好似唸急口令咁講哂有咩餸,好正😝😝😝😝

另外要注意因為佢哋人手不足,而家淨係開午市,大家記住唔好好似我第一次夜晚去摸門釘呀🥶

二撇雞
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座4樓O室