2021-03-10 383 瀏覽
開頭諗住淨係一間簡簡單單嘅西餐,點知超級有驚喜!價錢唔係好平,但係覺得性價比好高!首先,佢裝修完成後,個環境非常之休閒舒服😌座位坐得好寬敞,唔會好迫!傾計有私隱度!另外好多貼心嘅地方包括有自助梳打水同埋stilled water💦 自己選擇!單單有梳打水呢樣嘢已經比好多一般餐廳做得更好💓另外估唔到有咁多款特式咖啡!唔係普通西餐廳只係提供咖啡奶茶,係一入門口已經有非常之專業嘅咖啡吧,選擇超過20款,連咖啡豆都可以揀!分別有哥倫比亞同埋意大利嘅咖啡豆選擇,仲有解釋唔同咖啡豆有乜嘢特別🙈野飲係menu所有嘅成份寫得一清二楚,奶仲可以轉燕麥奶、杏仁奶等等植物奶,啱晒想素食嘅人,真係非常之貼心!我選擇左意式咖啡蛋糕奶昔,超級好味,佢咖啡味expresso好濃, 奶同上面cream好滑身, tiramisu 好似食緊甜品咁!除咗一般嘅忌廉之外,上面仲灑上烘焙咖啡豆,偏苦回甘嘅味道,口感脆卜卜,成杯嘢好有層次好有驚喜!我等我朋友嘅時候已經瞬間飲曬🤣飲左啖朋友嘅 chocolate coffee ( tiramisu) , 佢個杯無cream , 所以咖啡味會更濃郁,朱古力同咖啡大約55比,比較岩平

我等我朋友嘅時候已經瞬間飲曬🤣
意式咖啡蛋糕奶昔

飲左啖朋友嘅 chocolate coffee ( tiramisu) , 佢個杯無cream , 所以咖啡味會更濃郁,朱古力同咖啡大約55比,比較岩平時飲唔到純齊啡口味嘅朋友 💓
Chocolate  coffee

前菜叫左軟殼蟹牛油果漢堡!我覺得配搭好特別,西餐好少有,係功夫菜 !上面鋪咗牛油果🥑滑身香濃,牛油果獨特嘅油潤感好好味 😋中間夾咗蟹肉醬,蟹肉鮮甜,略為咸香,一絲絲份量毫不吝嗇,亦都唔會比牛油果同芒果搶味,係好清爽嘅前菜😋個底就係芒果🥭從來未食過呢三樣野嘅配搭,酸酸甜甜,令牛油果唔會膩身,比例啱啱好!
軟殼蟹牛油果漢堡

主菜叫左煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉扁意大利麵 !口味同一般西餐非常之唔同, fusion左中式花椒,因為加咗花椒麵幾辣,如果唔食得辣呢一個都未必啱啦。就係因為佢有少少麻辣,所以同煙肉同臘肉豬腸非常之夾,好惹味,但又有忌廉中和返,好和諧嘅味道。意大利粉係我鍾意食嘅口感,偏有彈性,唔會好似天使面咁諗,麵條嘅粗幼闊度啱啱好,忌廉汁唔會水汪汪,好掛面!整體超入味偏重口味,一定要再撈好佢嘅伴菜喔,咁樣就唔會太重口味啦!下次都好想再叫呢一個,係全餐最出色嘅嘢食啊!
煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉扁意粉

另外呢一間餐廳佢都有素食自選,所以就叫咗個吉列新豬扒,減輕下平時食太多肉嘅負擔~素豬扒十分之大,size大過我手板!素肉唔會話太假,口感都月幾似豬肉,當然油香就唔夠真豬肉香🙈但素豬扒來講已經好接近,炸得唔會油膩,香脆鬆化!側邊拌碟嘅係紅蘿蔔沙律🥗酸酸地好開胃,仲有薯條🍟伴碟😋好值得一讚嘅係佢沙律,無論係意粉嘅伴碟、牛油果前菜嘅伴碟、定係豬扒嘅伴碟,款款沙律都唔同味,好有心機!
吉列新豬肉排

呢間好近觀塘地鐵站,會再過來食,希望下次多啲人食,咁就可以叫埋佢pizza 啦!

意式咖啡蛋糕奶昔
Chocolate  coffee