2017-06-26 210 瀏覽
平日成日都會去觀塘飲茶,有日經過睇到大廈外層多左個Give me 5嘅logo,就知道又有新餐廳進駐觀塘了,決定搵晚上放工去試一試新餐廳一上到去見到餐廳地方大,好寛敞,好欣賞佢地環境好舒適,餐枱之間有一定距離,可以擁有一個屬於你同朋友嘅空間!呢點好重要,因為草根姐妹一向好怕焗促嘅環境,有時要影相又驚阻到其他食客,呢到就完全冇呢個問題!部分梳化卡座仲可以睇到海景,環境真係一流!客人除左有一個舒適嘅用餐位置,餐廳仲有擲飛標機($5/一局)同免費桌球玩,好適合一大班朋友同家人聚會。近門口有好大個酒櫃,睇嚟餐廳有拎酒牌,中意飲番2杯嘅人唔洗驚冇紅白餐酒飲啦,餐廳仲有餅櫃,但見到當日只有一款蛋糕,一問之下原來餐廳特別有個甜品師傅駐場,不過餅櫃剛到,遲d會推出多d cake店員好快為草根安排座位,服務態度好友善,又有禮貌,即時己經大大加分。遞上餐牌後,又會主動推介餐牌嘅美食同餐廳特色主打,未食己經令我地加強信心,睇嚟今日冇去錯餐廳了!今晚叫左一個前菜,2個主菜同2個甜品。店員仲同我地講而家做緊優惠,可以任叫$10一隻生蠔,價錢咁抵當然要試下,所以又再加點2隻生蠔。點餐後隨即送上Welcome fo

今晚叫左一個前菜,2個主菜同2個甜品

點餐後隨即送上Welcome food,係
蒜蓉包啊!岩晒了,剛放工好肚餓,食住等主菜真係岩岩好。蒜蓉包好香脆,牛油味十足!
蒜蓉包

墨西哥薄餅配蕃茄沙沙及牛油果醬 ($60)Mexican Tortilla with Guacamole & Tomato Salsa
薄餅內裹有唔少芝士,菇同番茄醬,拉晒絲之餘,仲好惹味。旁邊有牛油果醬同莎莎醬可以自由加上去一齊食,由於真係做到好薄身加上烘脆左外層,食完唔會覺得漏,呢個開胃小菜一流。

生蠔($10/1隻)Oyster
蠔唔會好肥身,食落新鮮,唔錯!
生蠔

法式香草寳雲酥焗紐西蘭羊架伴芥末燒汁($188)New Zealand Lamb Rack Provençal with Mustard Gravy
草根姐姐最愛羊架,同時對羊架有d要求,不過見襯都一定會叫!一上枱己經超香,口水都流埋(不過始終要俾相機食先)
法式香草寳雲酥焗紐西蘭羊架伴芥末燒汁
一客3件,外表睇落煎到好熟,但係其實切開中間仲係粉紅色,帶有些微血水,係好嘅徵兆!果然,入口肉質柔軟,帶羊味,而外層香草架焗脆左,加上香草嘅香氣同芝士嘅鹹味,同羊肉好夾。超好食!旁邊嘅伴菜都唔好睇少,尤其係個茄子落左香醋再煎香,平日勁憎食茄子嘅草根姐姐竟然食晒!焗薯好重薯味,不錯👍連伴菜都做得咁細緻,的確好少有,食得出當中嘅心思。

法式香草寳雲酥焗紐西蘭羊架伴芥末燒汁

北海道帶子黑松露意大利飯($118)Hokkaido Scallop & Truffle Risotto
帶子兩面煎得焦香,中間肉質柔軟,生熟程度控制得岩岩好,又有鹹味同鮮味,好高質素!而意大利飯口感較腍,可能會有人覺得唔太正宗,但草根幾中意個味,食得出落左唔少忌廉同雞湯,米飯吸收哂汁嘅精華,所以食落好creamy,份量仲好大添。不過就唔多食到黑松露味,比較似普通嘅忌廉燴飯,味道不錯,但冇預期中嘅黑松露味,呢樣真係有d可惜。
北海道帶子黑松露意大利飯

鮮果窩夫配雪糕球($68)Belgian Waffle with Fresh Fruit & ice-cream
窩夫形狀好特別呀!同平日食開嘅好唔同,細細粒食完都唔會好飽。不過其實草根都係中意平日嘅尋常窩夫,可能由於太細粒,聞落好香,不過食落冇乜蛋味,質感較實。其實重點一定係中間個球冧酒雪糕😍😍好滑好creamy,口感好似gelato,仲要加上雪糕內有提子乾,增加口感之餘,豐富埋個味,好想問佢可唔可以訂一箱番屋企慢慢食。
鮮果窩夫配雪糕球
鮮果窩夫配雪糕球

抹茶朱古力心太軟($68)Green Tea & Chocolate Fondant
心太軟賣相超吸引,畫碟畫得超靚。
抹茶朱古力心太軟
抹茶心太軟火候控制得岩岩好,做到外脆內軟,流心程度令人好滿意!係草根食過排名全港數一數二嘅,旁邊再配一球抹茶雪糕,令整體味道更突出,絕對可以滿足到一眾抹茶控!聽店員講綠茶用嘅原材料來自日本,甜品師傅研究過幾款唔同口味,覺得手抹茶最滿意先拎出嚟賣,好有heart呢~
抹茶朱古力心太軟

呢間係講商廈內嘅餐廳估唔到咁高質,由前菜、主菜到甜品都冇令人失望!再要加上環境氣氛真係超好,有飛標機仲有桌球打,下次gathering有好地點啦!!
蒜蓉包
生蠔