媽媽生日飯挑了這家近期網上稍為多人推薦餐廳,貪佢有窗邊座,環境會開揚啲,預早一星期book定了。不過用餐體驗同預期有落差,主要著重於在餐廳的安排。當天爸媽比我早到,職員將佢地安排座位在open kitchen 旁邊,而當我去到果時,聞到好大陣油煙味,而且位置靠近爐火所以座位好熱😩🙁𖠿 環境方面 餐廳分室內同室外座,室外草地有戶外椅桌, 當晚三號風懸掛好清涼,由於我地既座位太熱,嘗試想問職員可否到室外座,但由於當天外面開趴,所以reject左。𓅟服務安排失準由於媽媽生日,負責book位既我稍為緊張booking 有沒有被confirm。於是前一天打去問,接線職員先聲奪人「你booking當日會有同事喺3-4 點打黎同你confirm 架喇」急急就收線了😅。結果等到隔天用餐前一小時仍然沒有人跟我聯絡。 於是我又主動致電可否跟我confirm booking,並表示我於一星期前openrice request 了窗邊座,餐廳當時還表示盡量安排,而當然到最後無獲得呢個安排。❜ ⸒⸒ ❜ᵘᵖᵉᵃᵗ ˡⁱᵏᵉᵈ ♡ຼ☺︎ 四人套餐用openrice book 有75折(原價$𝟙𝟛𝟠𝟠) 折後$1041
不過用餐體驗同預期有落差,主要著重於在餐廳的安排。

𖠿 環境方面

𓅟服務安排失準

❜ ⸒⸒ ❜ᵘᵖᵉᵃᵗ ˡⁱᵏᵉᵈ ♡ຼ☺︎

━─━─━─[𝕊𝔼𝕋 𝔽𝕆ℝ 𝟜]━─━─━─━
□■□𝓔𝓷𝓽𝓻𝓮𝓮 □■□
🥗𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 雞肉凱撒沙律 ❜
整體份量大份,材料好足,一絲絲雞肉食極都有
雞肉凱撒沙律

□■□ 𝓜𝓪𝓲𝓷𝓼 □■□
🥩𝟏𝟎𝐨𝐳 𝐑𝐢𝐛 𝐄𝐲𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 燒肉眼扒 拼薯條
肉眼order 左五成,煎得火喉剛好口感有喺度,肉汁有鎖住,一直咬肉味慢慢滲出而肉味偏淡,薯條脆炸,而份量多到食唔哂。
燒肉眼扒 拼薯條

🍗 𝟏/𝟐 𝐏𝐞𝐫𝐢 𝐏𝐞𝐫𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 葡式香辣燒雞 拼香烤雜菜
雞皮烤得脆,脆到食落「炸炸」聲,但雞肉烤得火喉有點過了,而雞欠缺調味。香辣燒雞的辣靠的是碟上小小一兜Piri Piri Sauce 辣椒醬,醬料有夠火辣。
想表揚旁邊的雜菜份量同種類多,有迷你甘筍仔,椰菜,迷你焗薯,西蘭花苗,有別於一般西餐。
葡式香辣燒雞 拼香烤雜菜

🐖𝐒𝐮𝐜𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐢𝐠 燒脆皮乳豬拼煙肉檸檬迷你捲心菜 ❜
乳豬好好食,剛剛燒起上菜,一切落去出哂煙,切皮超級脆,食落皮脆肉嫩,豬仔肉味仲要好濃 。迷你椰菜仔又出現左喺配菜度,連煙肉切粒煎香,成件事好襟咬。
燒脆皮乳豬拼煙肉檸檬迷你捲心菜

特別既係通常出去食既燒乳豬都係切好咁上,少見連髀成隻上,又要搵返個抵得諗既朋友鋸下鋸下,成餐飯鋸牛鋸雞又鋸豬,真係好忙下。

🍝𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐦𝐞𝐚𝐭 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 ❜
極多蟹肉鋪滿面,啖啖蟹肉絲。蕃茄汁掛滿左喺每一條意大利上,蕃茄鮮味酸味令到呢味菜好開胃。
蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉

□■□𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓼 □■□
精選甜品分為有兩款
🍫朱古力奶凍
朱古力醬極甜,反而朱古力捧好食

🥚焦糖燉蛋 ❜
面頭係一陣焦糖脆面,下層係好重蛋香既燉蛋,呢上下層一齊食甜度不會太過,味道剛好
朱古力奶凍(上), 焦糖燉蛋(下)

□■□𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼 □■□
依餐牌直說
Beer,cocktail,mocktail,wine (+$108 for 2)
Well, 即係套餐是不包飲品的🙃

━─━─━─[單 點 在 下]━─━─━─━
🦀 蟹肉他他焗玉米片 $𝟙𝟚𝟠
𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝙉𝙖𝙘𝙝𝙤𝙨
大概係蟹肉白汁忌廉醬,不過上面果pet 蟹肉他他醬令到成兜玉米片淋哂同痴埋一舊。
蟹肉他他焗玉米片

🐗 紅酒汁牛面肉扁意粉$𝟙𝟜𝟠
首先食唔出紅酒味,內有大量蘑菇、草菇 。牛面肉煮得淋滑,但份量少,成碟係普通普通😩
紅酒汁牛面肉扁意粉

🍨朱古力棉花糖夾心餅配雲呢拿雪糕 $𝟟𝟠 ❜
生日牌蠟燭加$𝟙𝟘
呢款如果慶生好推薦,唔食得都睇得,主菜是brownie上面坐著雲尼拿雪糕,圍邊既杏仁片同繽紛彩針,賣相幾靚,做主角的👩🏽當然驚喜十足,當時外籍店員送上既時候有一齊唱生日歌🎵
朱古力棉花糖夾心餅配雲呢拿雪糕

∝ 𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 ‪‪ᯅ̈?
餐廳地利位置唔算方便,食物單價唔低,而質素平平,以呢個價錢黎講西餐/多國菜可以有好多選擇

✰ 餐廳大部分職員需以英語溝通
✰ 另收加一服務費