2017-03-30 193 瀏覽
尋晚同老公同一個好朋友食DINNER,由於朋友仔在觀塘返工,所以揀一間近佢的西餐廳。我地3個都係第一次黎,都係想搵一個裝修靚,坐得舒服的餐廳傾下計。原來真係好近地鐵站呀,經APM行幾分鐘就到~店員問我地坐唔坐OUTDOOR, 但尋晚都幾大風, 所以冇緣坐在這個咁靚的環境食了~同埋我地都是NON SMOKER, 所以都係唔太適合, 入返INDOOR坐都OK~MENU睇落價值合理啦~都幾多選擇, PASTA, PIZZA, GRILL, DESSERT, SALAD, SOUP, APPETIZER樣樣有..見到MENU有呢個烤肉拼盤~環球燒烤燴穗,好似好豐富,就點左一份了~店員話呢排巴西肉食不安全, 所以佢地暫停供應雞扒,改為肉腸~都OK啦~總之能夠滿足到老公呢隻食肉獸就OK了~來到BAR, 唔飲酒都要叫返幾隻OYSTER啦~呢間餐廳每日新鮮入口外國生蠔,店員尋日推介食美國的PACIFIC ROCK同法國O'STRAC,我地人少少,每樣叫4隻做頭盤都唔錯~呢間餐廳好細心,有放到LABEL在蠔的房邊個人比較喜歡PACIFIC ROCK, 夠CREAMY同鮮甜而不失蠔味, 2分鐘唔夠就食哂了

原來真係好近地鐵站呀,經APM行幾分鐘就到~

我地人少少,每樣叫4隻做頭盤都唔錯~
Oyster
呢間餐廳好細心,有放到LABEL在蠔的房邊
Oyster
之後就食比較重海水味的法國O'STRAC, 呢隻蠔超新鮮,仲動緊,所以好放心不落任何SEASONING生吞~都不錯~蠔味比PACIFIC重, 是少少偏咸~

未上菜, 店員知我地幾個好肚餓, 就立即送上一份HOME-MADE MUFFIN同埋麵包
個HOME-MADE MUFFIN熱辣辣, 好香香蕉味~又唔係好甜~膨化度發得唔錯, 好軟熟而又不會似海棉蛋糕咁, 好似改良版的MUFFIN~真係恰到好處
等左十分鐘左右開始上小食,蟹肉饟白菇同芝士薯條
薯條是我的最愛, 不過不失,反而個菇做得唔錯~好JUICY, 配蟹肉的解甜很合拍~
之後就上蘆筍大蝦RISOTTO同PARMA HAM PIZZA,賣相和份量OK, 隻大蝦好味,係個PIZZA餅底有進步的空間,可以烤得更香脆..
個飯有蝦肉~幾好味~
飲完PIZZA同CHIPS覺得好口渴,就叫左杯MANGO DAIQUIRI黎飲下~有點偏甜~但果香濃郁~
哈哈~~食到呢度有DD飽~大家太高興, 叫得多左D, 同埋估唔到份量都唔細~

終於黎到主菜~呢個烤肉拼盤~環球燒烤燴穗~有牛扒, 羊架, 黑毛豬扒同4條大肉腸~4個人分都得呀~~呢間出名做GRILLS, 的確名符其實, 我地點左MEDIUM WELL, 燒得好靚呀!
原來呢個SET是送CHIPS AND VEGE, 有點食唔哂添~
成餐飯最好食除了蠔就是肉,個牛同羊特別好食, 真係燒到剛剛好,食得出是靚扒,肉汁超濃厚,

一點也不鞋口,我地好飽都食得哂~因為實在太出色~!
連羊架同黑毛豬扒都燒到剛剛好~一點也不刃和蘇~好好食!

無錯~我地真係好飽~但甜品是在第2個胃的,點都要試下個心太軟~
睇落同出面食差唔多
切開不是非常液態果隻流心,但都是流心的~我覺得又係剛剛好,我鍾意呢個流心多D, 不會好似水一樣,

朱古力味濃又唔太甜,軟得來有點彈性,太好吃了~~~~差D想叫多個!!!!!

整體來說,呢間餐廳的GRILLS野是很有水準的,蠔也很新鮮,下次再黎一定主打呢兩樣~~
2017-03-29
  • 環球燒烤燴穗