最近,聽朋友、同事講及 Openrice 飲食誌的「港飲港食」介紹,才得知觀塘 APM 附近有間新酒店,屬於 Holiday Inn 旗下的智選假日酒店 Holiday Inn Express,有間餐廳 <Walter Bistro> 供應半自助晚餐!向來!尖沙咀 Holiday Inn 的自助晚餐質素不俗!所以,我都會推介!那麼!要看看新酒店的出品如何?!Openrice 飲食誌的「港飲港食」介紹https://www.openrice.com/zh/hongkong/article/觀塘新開酒店半自助餐-任食即開生蠔、長腳蟹-a5362一於約8年前,在觀塘參加 Single party 認識的好街坊一齊去,慶祝相識8週年吧!由於,酒店停車場唔公開嘅!所以,可以去隔離大廈停車場泊車 $24/小時 (平日)或者 APM泊車!湖水藍色的法式裝潢,高貴優雅!看到 Openrice 資料,店內只有140個座位!比預期少!可以想像得到餐廳面積有多大!勝在空間感充裕!我們被安排到自助餐區附近的 4人桌子!夠哂就手又快人一步呀!如果去洗手間,要走到餐廳出面並需要匙卡,另外,有個不用
那麼!要看看新酒店的出品如何?!

Openrice 飲食誌的「港飲港食」介紹

由於,酒店停車場唔公開嘅!

湖水藍色的法式裝潢,高貴優雅!
看到 Openrice 資料,店內只有140個座位!
夠哂就手又快人一步呀!

如果去洗手間,要走到餐廳出面並需要匙卡,另外,有個不用匙卡的傷殘人士洗手間 (內有嬰兒護理間)!相當週到!

Semi buffet $468/位 (新開有8折優惠!)

半自助晚餐相對自助晚餐的選擇較少!
自助餐區一眼睇晒,供應:沙律、頭盤、壽司、湯、海鮮、刺身、熱盤、甜品...等!

另包括:
任選主菜 dinner (當中有2人份量及需要+$100)
由踏入門口到埋單離開,店員們都殷勤有禮!
當我們進食了一小後,突然有女店員走來問我們要什麼餐茶?好似趕客走!
因為,食自助餐要慢慢享用才是嘛!

桌上的餐具都好潔淨,沒有水漬!
我們發現自助餐區放碟靠入邊的玻璃似乎無清潔!恐怕衛生方面要扣分!

生蠔 (每人每次限取 3隻生蠔)
他頭一 round 先食15隻生蠔,可幫我回本嘞!
店方供應來自愛爾蘭的貨色,生蠔外型的骰!對比他喜歡食的肥美美國及法國生蠔,這隻似是 Baby size!
即叫即開,勝在夠新鮮!
所以要食好多隻才夠喉呢!

生蠔
生蠔
每客均送半隻開邊波士頓龍蝦
龍蝦肉質爽彈,蝦膏也有些啊!

波士頓龍蝦
花膠雞湯
味道鮮甜頗油,雞本身出油,花膠及雞落足料,薄身軟滑的花膠,富有骨膠原,是女生恩物呢!
其湯的質素卻不及蘭桂坊一間鮑魚專門店新店 <常歡笑> 的貨色出色!

沙葛湯
口味清甜而少油,兩款湯各具特色及功效!是兩種不同層次的湯水!

沙葛湯
沙律
薯仔沙律、希臘沙律、蘋果沙律及長通粉沙律,令人打開味蕾!

沙律
主菜:香煎帶子伴野菌芝士黑松露醬意大利飯
通常食自助餐,如果我覺得選擇少或者唔啱食、又怕不夠飽的話,我都會食壽司醫肚!幸好!晚餐餐牌中有意大利飯!

兩粒厚身的帶子香煎,色帶金黃!火候恰到好處!鮮甜而保持內裡鮮嫩!
意大利飯份量剛好,入口煙韌討好,芝士黑松露醬汁都夠味!口味清怡不膩口!
香煎帶子伴野菌芝士黑松露醬意大利飯
主菜:M6 級和牛肉眼扒伴小甘筍及忌廉焗薯 +$100
當女店員一送上桌,見到牛扒好大塊,單是份量已經交足貨!並傳來肉香,
7成熟的牛扒火侯恰到好處!肉質軟嫩帶紅,卻是肉味稍欠!

M6 級和牛肉眼扒伴小甘筍及忌廉焗薯
甜品方面,見到 Openrice 的介紹及相片,有供應 Moven pick 雪糕,卻是當晚沒有供應,
請恕我孤陋寡聞,這是一款從未見過的雪糕品牌!
加上當日早上起身有些少喉嚨痛,我還是食少一樣生冷嘢吧!

眼見只有約5款甜品,吓!咁少!
幸好!另有一個甜品柜,滿載沒有獨立器皿盛載的精緻甜品
要由店員代為拿取!夠哂衛生又保鮮!

燉椰汁糕
帶有椰香的椰汁糕,味道清甜!
略嫌 over cooked,見到表面的氣孔,就好似媽咪蒸水蛋蒸老咗咁!

杞子桂花糕
好淡味,
好可能是健康少糖之選!我們不識貨又不懂得欣賞!
燉椰汁糕 & 杞子桂花糕
焦糖燉蛋
他推介的甜品,這款的確比較有水準!
燉蛋香滑細膩,焦糖薄脆,兩者同食可享雙重口感!

藍莓芝士蛋糕
質感實了一點!

Tiramisu
咖啡味口味突出!不論賣相抑或味道也是層次分明!

Tiramisu & 藍莓芝士蛋糕
食物方面,好壞參半!有待改善!
2019-01-10
$574.8 (晚餐)
波士頓龍蝦
香煎帶子伴野菌芝士黑松露醬意大利飯