2020-11-25 65 瀏覽
今日去咗官塘工業中心四期,入面一間都幾出名嘅日式餐廳「古今二」食飯。之前見好多人都食佢哋擺得她精美嘅卷物,所以我都朋友都點咗三款卷物:煙花、青龍卷、超級龍卷風,再加多一客日式麻醬豆腐沙律、同埋三文魚頭湯鍋。日式麻醬豆腐沙律:沙律菜以生菜同蕃茄仔為主,加上豆腐、蟹籽、三文魚籽,再配上日式麻醬。簡簡單單嘅沙律,入口清爽。嫩滑豆腐配返蟹籽同三文魚籽,增加返個咬口,整體來講都唔錯。卷物上枱時真係覺得好震撼同興奮。三款卷物排得靚靚,中間係嘅超級龍卷風,而側面就有煙花同青龍卷。煙花:依款係辣味三文魚、辣味吞拿魚、再加上肥片嘅卷物。賣相都真係幾似燒緊嘅煙花仔。三文魚同吞拿魚都好新鮮,而且大小剛好可以一口食哂,三文魚同吞拿魚係哂口腔內、超級滿足感。青龍卷:依款係牛油果、蟹棒同鰻魚組合嘅卷物。因為牛油果包係卷物嘅面頭,而又一條長條咁擺盤,叫做青龍都幾合襯。牛油果令口感變得軟棉,蟹棒同鰻魚放埋一齊都幾夾。超級龍卷風:依款卷物就勁喇,因為材料超級之多,有芝士、青瓜、炸蝦、鰻魚同脆片。豐富嘅食材材料令依件超級龍卷風嘅size比起煙花同青龍卷大一倍有多,攪到我都無辦法一口食哂完整一件。青瓜嘅清新、抵消返芝士、鰻

日式麻醬豆腐沙律

煙花

青龍

超級龍卷風:依款卷物就勁喇,因為材料超級之多,有芝士、青瓜、炸蝦、鰻魚同脆片。豐富嘅食材材料令依件超級龍卷風嘅size比起煙花同青龍卷大一倍有多,攪到我都無辦法一口食哂完整一件。青瓜嘅清新、抵消返芝士、鰻魚同炸蝦帶俾人嘅飽肚感。整個卷都十好好味。
超級龍卷風

三文魚頭湯鍋:正當食卷物食得興起嘅時候,三文魚頭湯鍋就送到喇。湯鍋份量都算驚人,而且好足料,野菜、豆腐就固然之有啦,三魚魚除咗頭,仲有埋三文魚鮫。湯好鮮甜嘅三文魚味、再食埋啲魚肉、成個人鮫暖又飽、夠哂滿足。
日式麻醬豆腐沙律
煙花