2024-03-24 61 瀏覽
與同事放工聚會,揀左AST ,環境舒適又有泰式氣氛,打卡吹水一流。❤️各自叫了四款特色飲品,西貢少女是新清之選,酸酸甜甜好解渴。芒果益力多沙冰🍧,沙冰好綿密,芒果味好出,大大杯激活準備開餐的腸胃。芝士奶蓋奶茶好驚喜,奶蓋揀左多奶,個人認為芝士奶蓋好味過喜茶,又唔會好鹹,奶茶底夠香。❤️椰皇椰青雞湯雞湯很清甜,感覺很滋潤,沒有用椰汁而是用了椰青水,所以顏色是透明的,雞湯入邊的材料都好新鮮,尤其是菇類還很爽口有菇味。❤️泰式鮮蝦青木瓜沙律青木瓜很爽脆新鮮,與鮮蝦的鮮甜完美結合,泰式的魚露、檸檬和辣椒帶黎微妙的酸辣風味。黃咖喱蛋軟殼蟹(三隻)配蒜蓉包外觀非常吸引,六個小碗黃咖喱醬顏色鮮豔,與金黃色的鬆脆軟殼蟹構圖很美,配埋一口蒜蓉包,女士們可吃得乾淨企理,手抓餅一點油膩感都冇,細心嘅程度值得一讚!拼盆汁燒菇串、一支骨雞翼(4支)、紐西蘭牛柳粒串、招牌手打蝦餅菇串大大粒,仲好juicy,雞翼翼正常發揮,唔會好乾。牛柳粒夠林,醬油味豐富。蝦餅超級彈牙,大大嚿好滿足。❤️泰式香烤豬手如果好怕德國豬手個種過鹹既味道,呢一間嘅烤豬手可以一試。改良過嘅味道唔會過鹹,比起德國豬手更加香脆,豬皮夠厚外脆內軟,吃到煙

西貢少女/芒果益力多沙冰 /泰式芝上奶蓋奶茶/龍眼冰
❤️椰皇椰青雞湯
雞湯入邊的材料都好新鮮,尤其是菇類還很爽口有菇味。
椰皇椰青雞湯

❤️泰式鮮蝦青木瓜沙律
泰式鮮蝦青木瓜沙律

黃咖喱蛋軟殼蟹(三隻)配蒜蓉包
黃咖喱軟殼蟹(三隻)配蒜蓉包

咖喱配手抓餅
拼盆
汁燒菇串、一支骨雞翼(4支)
、紐西蘭牛柳粒串、招牌手打蝦餅

泰式香烤豬手

❤️泰式香烤豬手
如果好怕德國豬手個種過鹹既味道,呢一間嘅烤豬手可以一試。改良過嘅味道唔會過鹹,比起德國豬手更加香脆,豬皮夠厚外脆內軟,吃到煙煙韌韌嘅骨膠原,最特別就係個泰式酸醬,減少咗油膩感之餘亦都很特色感覺!

❤️豆苗
豆苗

睇落平平無奇嘅菜,食得到新鮮無渣既豆苗,二來廚師既功夫好,抄得剛剛好。

芒果糯米飯配是日雪糕(2人份)
芒果糯米飯配椰汁雪糕

擺盆很美,糯米飯搓成糯米糍嘅形狀,上面有夠哂甜既芒果,椰子雪糕好香,溶左之後可代替椰汁,夾埋芒果糯米一齊食

今次第二幫襯AST ,相隔一年,感覺員工天熱情,可用食物質素好左,擺盆靚左。
多人聚會開party都得!

西貢少女/芒果益力多沙冰 /泰式芝上奶蓋奶茶/龍眼冰
椰皇椰青雞湯