2023-10-20 1032 瀏覽
襯天氣好,開始有秋意,想去西貢邊吹吓海風,邊食海鮮。每次都會選擇呢間全記,我覺得佢地服務不錯,海鮮又新鮮,最重要,價錢合理。好喇,出去揀海鮮喇先揀左海中蝦,白勺,冇得輸,次次都食。呢日番左蝴蝶蚌,正呀~煮法:鹽油蚌肉肥美鮮甜,又冇沙。呢隻蚌只係秋季出現,亦只得2-3個月有得食,所以一見到就即刻order啦。然後揀左隻象拔蚌做刺身,價錢好合理架,師父抓上手後,會先推走d水(合理啦…用重量計算費用嘛)。個胆仲可以用黎煲粥或椒鹽,但我選擇帶走開始熱食了,揀左d花螺,烏冬辣酒煮啦,夠辣呀,又野味,但覺得烏冬太少了,可能佢唔係主角呱,若果多少少就好了。黎喇黎喇,叫左隻大奄仔,師父話保證多膏。果然冇食言,鹽油焗出黎,一打開,爆膏啦!蟹膏鮮甜甘香,肉質嫩滑。最後加多碟薑汁介蘭,隨後餐廳送上免費紅豆沙,唔太甜,有沙有果皮味,好味呀。

蝴蝶蚌

象拔蚌刺身