2024-01-04 178 瀏覽
茶寮係喺西營盤地鐵站出口幾分鐘嘅路程內,要上少少斜路,就係因為高咗少少,所以佢所在嘅環境都幾清幽,店內裝修好雅致,有啲日系嗰種溫暖舒服既感覺。我哋品嚐嘅係一個茶嘅omakase,店舖先上一個冷泡茶,秋冬季節到來,店舖選用左白芽奇蘭烏龍茶作為一個opening,白芽奇蘭烏龍茶係一種優質並且好清香既青茶,質感幾輕盈。跟住開始上小食,首先嚟一個焙茶奶凍,佢個樣真係好趣致,完全唔捨得食佢😂 但係你一食咗就停唔到,因為個焙茶味好濃,甜度岩岩好~杏仁芝士檸檬Scone我覺得係有驚喜既佐茶小食😀 佢三款食材個味都好balanced,並且唔會搶咗你杯茶既茶味,因為佢室溫都好食,所以佢貫穿咗我哋嚟緊之後飲嘅茶🤣仲有林柿伯爵茶蛋糕,個伯爵茶蛋糕係店舖自己整的,茶味好濃~ 連忌廉都有淡淡既茶味😀 個林柿醬唔會太甜,食到有啲林柿既果肉,有texture☺️小食話咁快就到晒,嚟到揀茶嘅時間~雖然話係茶omakase,但係都可以選擇你自己喜歡嘅種類嘅茶,茶藝師Candy精通茶道,佢會預先選擇咗幾款優質並且岩返呢個季節飲嘅茶,介紹佢哋嘅獨特之處同味道,仲可以俾你聞下佢哋既香氣,睇下你比較鍾意邊一類型多啲。今次我哋揀咗

小食話咁快就到晒,嚟到揀茶嘅時間~

今次我哋揀咗嘅係白牡丹同九龍窠。白牡丹有一種獨有既清幽,感覺細膩,口感好順滑,可以形容為妖而不俗。九龍窠有一種濃郁既花果香,聞嗰陣時已經覺得好特別,所以就揀咗,口感比較醇厚,味道持久。

用嚟沖茶嘅水,全部都係日本鹼性水,引出茶葉特有的茶香,不會有澀味☺️

留意店舖有分時段,記得探訪前先預約😉 外賣或買禮品除外
2023-11-11