繼續同大家發掘香港大學附近嘅麵包店🍞放學經過,HKU站B1出口附近中間成個櫃都係賣麻糬波波😍五顏六色,有菠蘿脆皮或正常款,口味有原味、朱古力、斑斕、紫薯,仲有稀有嘅鹹蛋黃味另外有多款傳統麵包、牛油曲奇餅、蛋糕、酥餅等牛油蛋撻$5個,樣子唔錯本身有諗過試佢個$8提子鬆餅,最後都係被麻糬波波吸引😗▶️ 斑斕麻糬波波 ($5)每粒麻糬波波都圓轆轆、脹卜卜除咗原味同菠蘿皮之外,其他都有加朱古力粒以我嘅經驗朱古力粒通常會遮蓋斑斕香味,所以特登揀咗一個幾乎冇朱古力粒嘅😂搣落feel到好有拉扯度,外皮乾身啲 (但唔會太厚或硬身),入面有返適量油性味道好有驚喜💚 聞落已經好香斑斕味🌱估唔到食落一樣咁香咁出!好似仲有啲椰奶定同蛋香味 (有啲似雞蛋仔香味)質感好正!真正令空氣感,全個都煙煙韌韌🤤年糕feel,好有嚼口正如我所料🍫朱古力粒唔係太夾,有啲「畫蛇添足」,好在我揀呢個得幾粒起入面 (溶入麻糬波波中)如果係朱古力控,建議你直接買朱古力味麻糬波波即日買即日食,冇焗熱,所以無外脆內軟,但已經覺得好好食~不過唔知佢菠蘿皮嗰個係咪做到脆口啦-比較少人知但高質嘅麻糬波波店,價錢仲好平民貼地🫶🏻雖然一粒麻糬波波唔
繼續同大家發掘香港大學附近嘅麵包店🍞
放學經過,HKU站B1出口附近

另外有多款傳統麵包、牛油曲奇餅、蛋糕、酥餅等

牛油蛋撻$5個,樣子唔錯
本身有諗過試佢個$8提子鬆餅,最後都係被麻糬波波吸引😗

▶️ 斑斕麻糬波波 ($5)
每粒麻糬波波都圓轆轆、脹卜卜
除咗原味同菠蘿皮之外,其他都有加朱古力粒

如果係朱古力控,建議你直接買朱古力味麻糬波波
斑斕麻糬波波

即日買即日食,冇焗熱,所以無外脆內軟,但已經覺得好好食~
不過唔知佢菠蘿皮嗰個係咪做到脆口啦
比較少人知但高質嘅麻糬波波店,價錢仲好平民貼地🫶🏻
雖然一粒麻糬波波唔係特別巨型 (細過手板),但有相當重量 (30g),而且味道同質感取勝👍🏻

Size做小食/飯後甜品唔錯
其他麵包亦好足料大個🍕pizza包$10/個,一罐人手曲奇餅都係~$30

呢度啲姐姐都好好人好親切
自認麻糬波波或Mochi控一定要試吓!
外賣自取
斑斕麻糬波波