2023-08-04 2309 瀏覽
呢間法式小酒館位於堅尼地城,開業已有十年了,酒紅色既大門,令我聯想起”Emily in Paris” Gabriel間小餐館☺️店內以經典優雅法式裝修為主調,酒紅色既梳化,木製既藤椅,用上黑白格仔磚,仲有一個放滿了葡萄酒既酒架,整個感覺好warm好有家的感覺🥩🥗Beef Tartare Signature 他他用上法國既新鮮牛肉,上面係炸洋蔥片,仲有隻蛋黃,撈混後口感軟綿但又食到脆脆既口感,再加上煙燻既seasoning,一點違和感都無🥂White WineCote du Rhone, D. Gramenon « La Vie on y est »有著citrus 果香,飲落唔會話好甜身,好幽雅☺️🥗Mediterranean Salad地中海沙律有車厘茄、青瓜、紫洋蔥、黑橄欖、mozzarella cheese、青蔥、脆脆麵包粒 & 松子,整個沙律又light又清新🧈🐌Snails Poitou-Charentes Aop每隻田螺都搽上厚厚既自家製香草牛油醬再攞去焗,肉質又嫩又香,個醬既味道真係好出色French Carbonara平時食開既carbonara大多數都係用意大利粉,而呢度

🥩🥗Beef Tartare Signature
Beef Tartare Signature

🥂White Wine
有著citrus 果香,飲落唔會話好甜身,好幽雅☺️

🥗Mediterranean Salad
Mediterranean Salad

🧈🐌Snails Poitou-Charentes Aop
Snails Poitou-Charentes Aop

French Carbonara
平時食開既carbonara大多數都係用意大利粉,而呢度就用左粗管麵,carbonara醬汁藏晒係粗管麵入面,每一舊都食到carbonara既味道,味道亦都無平時既咁rich咁膩,非常出色

🦞Lobster Pasta
龍蝦肉唔算多同縮得好厲害,差d認唔到係龍蝦😝,好彩都食到龍蝦既鮮味,Pasta夠晒al dente,每條都掛滿濃郁既龍蝦醬汁,又鮮又香
Lobster Pasta

🪿Duck Leg Confit
法國油封鴨髀用上法國老字號品牌Castaing,外皮香脆,鴨肉酥嫩又腍身,紅酒汁同鴨髀亦都好夾
Duck Leg Confit

🍗Roasted Chicken Signature
燒雞需要1小時製作,記住一黎到就要落單先,隻雞燒得好靚呀,咁靚緊係要相機食先啦,打完卡後廚師就會幫我地切件,隻雞皮脆肉嫩,仲好多肉汁,好好味呀
Roasted Chicken Signature

整體環境舒適,加上我坐緊門口張枱,可以望到出面街景,更加chill,用上平凡既食材經大廚烹調後變成亮麗既菜式,店員亦都非常nice,成餐飯都食得好開心☺️

Beef Tartare Signature
Mediterranean Salad