2021-12-14 115 瀏覽
西環「好漢」小店,舖頭細細,得十個位,開放式廚房更加細,可以睇到廚師煮唔停手,每一碟都用心製作。廚房亦好乾淨,食得好安心。真心呢啲小店好值得我哋支持。*芝士青蔥粗管通粉 $106粗管通心粉煮到質感啱啱好,彈牙唔會腍,而且空心可以裝住好多汁。芝士汁用三種芝士:水牛芝士、車打芝士、巴馬臣芝士,奶香極重,鹹香偏少,水牛芝士應該佔大部分,表面燒至焦香,令每啖食落唔只係芝士汁,仲有層煙燻味,加埋生蔥粒嘅辛辣,完全唔會膩。脆香雞堡 $106獨一無二竹炭薯仔包兩邊都烘熱咗,質感鬆軟之餘,帶淡淡薯仔味,唔會喧賓奪主。雞扒用酸奶酪醃製再做成炸衣,軟化雞扒肉質又保持到juicy嘅肉汁。揀咗煙燻口味嘅自家製蛋黃醬,煙燻味濃烈,同炸雞扒好夾,而且醬汁份量啱啱好,唔會過多令到漢堡好膩,配埋洋蔥、酸青瓜、苦苣,以酸味同苦味平衡翻漢堡一定有嘅厚實感。整體來講味道有層次感,食得出每種食材嘅新鮮同味道。薯條係粗身波浪薯條,個人對呢種薯條有種莫名嘅抗拒,但佢完全改變左我嘅想法。外脆內軟,食到最後都唔會腍,薯條帶香濃嘅薯仔味,調味亦足夠,值得一食再食。
芝士青蔥粗管通粉 $106
芝士青蔥粗管通粉