2017-08-06 581 瀏覽
去大埔探完親戚已經六點左右, 當然要醫下嗰肚仔先! 啱啱好有好幾間有特色既餐廳係附近, 尤其係一間叫Das Bier既餐廳, 佢地提供西班牙同德國菜, 又有好多款beer提供, 我唔理咁多, 食左先講!佢其實分開咗兩間餐廳,一間西班牙餐廳,另一間德國餐廳,但兩邊都有晒所有餐單,所以食物同餐飲都有好多選擇!入面嘅環境都幾「骨子」,坐得幾舒服我哋一坐低左就叫左瓶酒,因為出面實在好熱,搞到出晒汗,當然要飲支酒涼透心!呢枝係蘋果啤酒,我女朋友幾鍾意呢支啤酒,因為唔會偏甜,酸味獨特,同7-11一般買到嘅蘋果啤酒相比好好多,酸甜嘅平衡啱啱好!出面唔易買到呢支蘋果啤酒,想試嘅真係可以去Das Bier 試下。食物方面,我哋等左10分鐘左右就已經到啦!好有效率。第一道菜係德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律。平時食阿媽煮嘅滷水豬手食得多,今次真係咁大個仔第一次食德國嘅豬手,冇諗到味道真係好正!豬手唔會太鹹,外皮炸到脆卜卜,肉質方面嫩滑,最重要嘅係份量好多,啖啖肉!豬手旁邊仲有酸蘿蔔同薯仔沙律作伴菜,伴菜嘅份量我覺得啱啱好。我同女朋友兩個都食唔晒,要打包返屋企慢慢享受!!!第二道菜就係西班牙黑毛豬風乾火腿野菌闊條

蘋果啤酒

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律

第二道菜就係西班牙黑毛豬風乾火腿野菌闊條麵。嗰汁好creamy,唔會太稀,加上麵嘅軟硬程度適中,越食越覺得自己好幸福!分量同豬手一樣都係大,配料份量都好足,唔係講緊啲野菌,係講緊啲黑毛豬火腿!
西班牙西班牙黑毛豬風乾火腿野菌闊條麵

每道菜式嘅分量大但價錢合理,買單$400,但換來嘅係一等一嘅享受,就算俾女朋友鬧我影相認得差,但依然無損興致!

2017-07-26
蘋果啤酒