2016-05-16 1257 瀏覽
妹妹話呢期好窮無乜錢, 叫我搵間經濟小小既食店食飯, 但又唔想食快餐同之前食過個D喎! 講真係香港地食一餐晚餐最平閒閒地都要二百蚊一個人, 呢個其實都算係難題呀!!左問右問下, 終於比我搵到間$128位任食任飲兼免加一既打邊爐,如果係九點後入坐仲平到到HK$98位, 四人同行仲要一人免費, 下次再黎食要搵多幾隻飯腳先得, 呢間絕對係街坊價, 平到笑左出黎呀! 講真自己買料都唔止呢個價呀!!入到去見到大大個魚缸, 入面都有好多不同品種既魚, 感覺像一般大酒家似的~~呢度地方都幾大, 有大大圓枱同兩人及四人卡位坐, 坐得幾舒服, 係裝修較為舊式點~~店員安排左個四人卡位坐比我地, 所以全晚都坐得好舒服, 枱面準備了醬油給我們調配, 包括豉油, 辣椒絲, 蒜蓉同蔥~~呢度既食物選擇大致同出面差不多, 沒有因為街坊價, 選擇小左...我地點了個胡椒豬肚湯底, 胡椒味香濃, 豬肚亦不小, 微微地辣好正呀!!雖然係做街坊價任食放題打邊爐, 但都唔會有漏單同份量好小既情況出現! 值得一讚!!蝦: 好新鮮, 都算大隻, 肉質鮮嫩脆鯇片: 尚算新鮮, 夠薄夠鮮味墨魚滑: 夠滑同彈牙鯪魚滑: 新鮮, 魚味
蝦: 好新鮮, 都算大隻, 肉質鮮嫩
脆鯇片: 尚算新鮮, 夠薄夠鮮味
墨魚滑: 夠滑同彈牙
鯪魚滑: 新鮮, 魚味濃
豬頸肉: 肉質鮮嫩又夠爽口
魚皮餃: 皮夠煙韌, 肉質鮮嫩
雲吞: 皮薄, 豬肉夠鮮味
牛肉: 尚算新鮮
不竟齋食打邊爐總覺得有D單調...
我即時提議我另外比錢叫多條鴛鴦剁椒味烤魽魚, 因加配只需比多HK$58蚊, 真後低到爛呀!! 味道惹味, 魚又夠鮮味又無乜魚骨, 不錯不錯呀!!
除魚外, 還有豆腐同芽菜做配料, 絕不就將價就貨!!豆腐還吸了湯底味, 食落同樣辣辣地, 回味呀!!
其實加多條魚都未滿足到我!! 再黎多隻燒乳鴿先, 都只不過$38隻, 外皮香脆, 肉質仍舊保持鮮嫩, 沒有燒致乾身, 而且都算幾大隻!! 食埋就真的大滿足了!!
夏枯草仲要成jar上, 毫不吝嗇, 既解渴又夠潤!!

最後見張單也只是三百幾蚊, 見我亞妹呢期講到甘窮, 我請客啦!! 哈哈~~~
有姐姐既妹妹像個寶~
  • 鴛鴦剁椒味烤魽魚
  • 乳鴿