2018-07-03 93 瀏覽
我個人都幾中意係太子搵食,一來近旺角,交通方便,二來又唔會好似旺角果邊D餐廳咁,間間都多人到爆,要勁等位,所以今日我又黎左太子搵食!餐廳既門口都佈署得幾用心,除左有吊燈之外,仲有D世界盃既裝飾。雖然舖位唔算大,但座位都寬敞、舒適!一入到門口就見到有個大螢幕係正中間,左右兩邊掛左唔同國家既旗仔,相信呢間餐廳係有播世界盃既直播,但適逢今晚無比賽,所以都只係播普通既節目。呢間餐廳主要都係食set dinner,我同朋友一人叫左一個set。每個set都包前菜同飲品,先講前菜前菜係有3味既,包括:黑魚籽青瓜海膽.金箔北海道刺身帶子.龍蝦濃湯海膽本身口感似液體,但佢加左D黑魚籽係面,一啖食落口,入口即溶得黎中間又有D一粒粒咬下,口感上都幾特別!帶子好新鮮,仲帶點海水味,加埋D金箔,成件事好Grand呀龍蝦濃湯無改錯名,真係好濃好濃!係我第一次飲咁濃既龍蝦湯!!飲品方面,我同朋友都叫左餐酒-白酒,食西餐配埋白酒,我覺得係perfect match!!主菜我揀左香煎原隻波士頓龍蝦.香蒜牛油汁.烚新薯,出面好多餐廳都有燒/煎龍蝦食,但今次呢隻龍蝦係全隻上,有埋兩隻龍蝦鉗,餐廳仲好貼心咁提供埋工具方便我地

每個set都包前菜同飲品,先講前菜
前菜 - 黑魚籽青瓜海膽.金箔北海道刺身帶子.龍蝦濃湯

帶子好新鮮,仲帶點海水味,加埋D金箔,成件事好Grand呀

餐酒 - 白酒

香煎原隻波士頓龍蝦.香蒜牛油汁.烚新薯
主菜我揀左香煎原隻波士頓龍蝦.香蒜牛油汁.烚新薯,出面好多餐廳都有燒/煎龍蝦食,但今次呢隻龍蝦係全隻上,有埋兩隻龍蝦鉗,餐廳仲好貼心咁提供埋工具方便我地拆殻!龍蝦都幾大隻,所以都有幾多肉食,而且好入味,加埋個薯蓉,好滿足呀!

另外一個主菜係扒澳洲M5和牛肉眼.燒汁.燒薯. 時菜
扒澳洲M5和牛肉眼.燒汁.燒薯. 時菜
我地揀左medium,切開第一刀我地見到D肉仲好紅,本身仲好擔心會太生,但點知食落覺得岩岩好,好有牛味呀,仲要好juicy,廚師對火喉既拿捏岩岩好,將牛扒封煎,最外面層肉煎熟左,能夠鎖住左入面既肉汁,加埋個燒汁,令到塊扒既味道提升埋,

整體黎講,呢間餐廳無論係環境定係食物都好有水準,如果想食個fine dinne既話,呢間餐廳係一個唔錯既選擇!
2018-06-27
前菜 - 黑魚籽青瓜海膽.金箔北海道刺身帶子.龍蝦濃湯