2017-04-15 127 瀏覽
一次無心插柳,係網上見到$10 蚊一隻蠔,咁當然要book位約好友一試。打去Book位老細話一定要Book埋幾多隻特價生蠔先。 咪到時無就麻煩啦。最後要左1打。可能時間尚早,唔洗等位。眼見餐廳門面裝修企理。 格調為港式扒房。港式扒房由細食到大, 第一次知有生蠔食。 會唔會中伏ga? (睇埋你咪知)一坐低當然叫左頭盤生蠔先。仲叫埋“德國鹹豬手配蜜糖芥末汁“+“香煎澳洲牛肉眼配意粉“生蠔一到,waiter 話生蠔係愛爾蘭黎。 我心想: 10蚊都唔夠買機票過香港啦 得唔得ga?!一入口, 無雪味不特止, 仲有濃濃的海水味。仲好新鮮tim.  本來想叫多打。但係賣曬啦。 So Sad。之後就到牛扒啦。我叫了7 成熟, 但就熟左小小。 其實味道都唔錯 意粉味道都ok , 只係嫌乾了小小,整體不過不失。 但最有驚喜反而係個矮瓜, 平時出面D 矮瓜都會好乾, 但依度就好Juicy 。食到一半,一見到隻德國鹹豬手。 呆左,點解可以咁大隻, 仲要有兩隻。 一切開, 皮脆內軟 ,配上蜜糖芥末汁同沙律菜,又唔會覺得油膩。食完豬手, 又心癢癢想回到最初的起點食生蠔。 但係平生蠔又無啦。 咁就全個Menu D蠔

愛爾蘭生蠔
澳洲牛肉眼
德國鹹豬手配蜜糖芥末汁
食完豬手, 又心癢癢想回到最初的起點食生蠔。 但係平生蠔又無啦。 咁就全個Menu D蠔點兩隻啦。 食蠔要食得過癮,豪一次都要啦。作為蠔精, 食蠔緊係叫Waiter從最淡食到最濃。
法國水中花
第一隻係“法國水中花” 可以用一個字形容“ 清甜”  食完肉再食 就好似出於污泥不染嘅荷花咁清純,脫俗。怪唔得叫“法國水中花”
浪漫之蠔
第二隻係“法國浪漫之蠔” 蠔味濃郁。 好比情侶情到濃時咁滾動。
法國之多拉
第三隻係“法國之多拉“ 應該係咁多隻蠔裡面最細隻。但海水味剛剛好,蠔肉比較有口感 同平時D 蠔好唔同。
第四隻係“海洋女神” 一擺低聞到陣陣蠔香,仲好Creamy。係咁多隻蠔裡面最欣賞。
最後,就係“紅寶石” 蠔味最濃。口腔留有陣陣甘甜味。
2017-04-09
愛爾蘭生蠔
德國鹹豬手配蜜糖芥末汁
法國水中花
浪漫之蠔
法國之多拉
  • 紅寶石,海洋女神,德國豬手,愛爾蘭蠔