餐廳: 蟹慶
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-03-06 183 瀏覽
眾多海產之中, 我們最仲意食蟹, 特別系由日本直送的蟹.    今晚在 蟹慶 訂了位.   餐廳用了巨蟹裝飾,  的確特別.而我最留意蟹缸內大蟹, 橫行無忌.  好生猛  HaHa !!女友看餐牌,  點了特選會席套餐,   有日本毛蟹,  鱈場蟹腳, 刺身,和牛......好豐富.首先前菜送上,   有三點 ~  蟹肉三文魚籽沙律,  蟹膏豆腐, 及牛蒡.  蟹迷一定先食 蟹膏豆腐,  品嚐那滋味的松葉蟹膏,  柔滑的豆腐, 口感非常好,不一會,  時令刺身  也送到,  一碟四款,   凡立貝,  拖羅,  油甘魚,  赤牡丹蝦.   肉質新鮮, 有光澤.凡立貝 ~ 係新鮮貨, 肉汁潤鮮甜.   油甘魚 ~ 魚肉厚, 肉質鮮嫩肥美,  入口甘香細膩.    赤牡丹蝦 ~ 很新鮮, 有膠質,  味鮮美. 拖羅 ~   魚脂鮮甜濃厚, 魚肉肥美, 油脂濃郁,  鮮味出色.  我們喜歡 把 Wasabi 芥茉塗上魚片, 享受 Wasabi  辣辣的感覺.好期待的主食來了, 日本時令活蟹 ~ 原只清蒸毛蟹,   師傅把蟹腳剪開,  再砌成蟹形, 使客人進食更方便.中央蟹蓋放滿 蟹膏,  附
前菜三點 ~ 蟹肉三文魚籽沙律, 蟹膏豆腐, 牛蒡
時令刺身四款: 凡立貝, 拖羅, 油甘魚, 赤牡丹蝦
赤牡丹蝦 ~ 很新鮮, 有膠質,  味鮮美.
好期待的主食來了, 日本時令活蟹 原只清蒸毛蟹,   師傅把蟹腳剪開,  再砌成蟹形, 使客人進食更方便.
中央蟹蓋放滿 蟹膏,  附上小木匙, 大家可以慢慢食.
原只清蒸毛蟹
 蟹膏滑滑, 好享受.
再一一細嚐蟹肉,   味道鮮甜,  食得滿意.
把剪開的腳沾些水雲蟹醋, 加添好味.
再來  燒雪場蟹腳,  開心繼續食蟹,
濱燒雪場蟹腳
蟹腳肉多, 味鮮 甜,  吾錯.
黑魚子蟹肉 海膽蒸蛋 ~  蟹肉蒸蛋又熱又滑,  蟹肉鮮味, 有蛋香, 黑魚子粒粒彈牙, 感覺不錯.  馬糞海膽 甘甜, 入口速溶,  好滋味.
黑魚子蟹肉 海膽蒸蛋
甲羅燒配多士 ~ 擺設好靚.  甲羅燒已經燒熱,  內有蟹膏, 鵪鶉蛋, 蟹子等材料, 伴有炸米餅.
甲羅燒配多士
把蟹膏鋪在炸米餅上 , 與蟹膏的味道混和,  香氣更添上多一個層次.
鹿兒島 A5 和牛 ~  A5和牛肉嘅威力非同小可, 高質.
鹿兒島 A5 和牛
 入口即溶, 大滿足!!
海鮮湯.    熱乎乎的很暖胃,   用了日式小湯壺, 湯味鮮甜, 獨有芳香海鮮味 ~
原來海鮮勁多:  有蟹肉,  蝦肉, 元貝, 魚肉,  果然足料.
松葉蟹釜飯   這個日式釜飯不是普通料理可以吃到.
松葉蟹釜飯
比較特別, 店員 帶上熱爐及窩飯在我們檯上製作.
飯粒混合黑松露醬, 魚籽, 青蔥同芝麻,  大家吃得滿口濃郁黑松露味, 再食蟹拑, 無得輸.
甜品~ 芝士蛋糕,  這件蛋糕真的非常美味, 帶有濃濃的芝士香味.
木糠奶凍,  這個甜品奶味濃厚, 甜而不膩, 口感滑溜. ,  加上抹茶麻糬, 好有日本風味.
師傅做得好細心, 入口食材夠新鮮, 侍應不停加水換碟, 好窩心, 食物價錢合理, 物有所值,  要帶家人再來分享.
前菜三點 ~ 蟹肉三文魚籽沙律, 蟹膏豆腐, 牛蒡
時令刺身四款: 凡立貝, 拖羅, 油甘魚, 赤牡丹蝦