2017-06-30 203 瀏覽
星仔嫁左過黎香港唔經唔覺都已經幾個月,雖然香港多美食,但就係冇乜佢最鍾意食嘅福建菜,知道最近噝新加坡開到過黎香港嘅米芝蓮餐廳莆田開左尖沙咀分店,咁近我地,就俾佢食下啲家鄉菜啦。**************莆田噝香港都有幾間分店,尖沙咀分店位於美麗華二期,而家先知原來美麗華有一二期,平時去開有g.u.有uniqlo嗰度係一期,過條馬路先係第二期。米芝蓮嘅威力,加上價錢大眾化,地點又就腳,平日夜晚都全場爆滿,好彩我地一早訂左枱。中菜館例牌有花生茶芥,哩度嘅花生都脆,冇受潮。用黎盛載辣醬嘅碗仔好別緻,辣醬唔會太辣但好惹味,同平時出面食開嘅辣醬個味有啲唔同,鍾意食辣嘅朋友一家要試下。九轉小腸($79)九轉小腸應該係哩度嘅招牌小菜,見好多人都有點。入面有好多個轉,賣相比大腸討喜得多,平時唔敢食大腸的人都可以試下。食落彈口得黎唔會太韌,味道唔錯。蝦苗伴頭水紫菜($52)紫菜中間有白色嘅蝦苗,外面用青瓜片圍住,賣相都算有心思。紫菜食落帶啲酸味,幾開胃,因為夾雜左蝦苗,所以咬嘅時候會多左啲脆卜卜嘅口感,幾得意。花雕蒸蟶子($99)見佢特別有個蟶子餐牌,入面有蟶子製作嘅唔同菜式,原來哩度嘅蟶子都係黎自福

**************

中菜館例牌有花生茶芥,哩度嘅花生都脆,冇受潮。
花生

辣醬

九轉小腸($79)

九轉小腸應該係哩度嘅招牌小菜,見好多人都有點。

九轉小腸

蝦苗伴頭水紫菜($52)

紫菜中間有白色嘅蝦苗,外面用青瓜片圍住,賣相都算有心思。

蝦苗伴頭水紫菜

花雕蒸蟶子($99)

見佢特別有個蟶子餐牌,入面有蟶子製作嘅唔同菜式,原來哩度嘅蟶子都係黎自福建嘅哆頭村,我自己就未食過,所以就點左其中一款蟶未黎試下。
花雕蒸蟶子係將蟶子打棟放滿入一個盅入面,仔細睇下,都幾多隻。
花雕蒸蟶子

哆頭村嘅蟶子同我地平時出面食倒嘅蟶子好唔同,哩度嘅裡子係比較短身同肥美多肉啲,長度大約係一隻手指咁長。蟶子肉質有啲似煮熟左嘅蠔,係比較juicy多肉的。
花雕蒸蟶子

食到咁上下我地就試下個湯,出奇地好重花雕味,因為平時用酒煮嘅餸,酒精都會隨住加熱而蒸發,我自己就幾鍾意哩個酒味。

花雕蒸蟶子

百秒黃花魚($69/位)

留意黃花魚價錢係斷位計,而唔係斷條計,我估係餐廳會根據食客數量而揀條大小適中嘅黃花魚。

黃花魚用砂鍋上,上枱時好夠熱,魚肉好滑又唔多骨,啱晒我哩啲怕多骨嘅人。

蛋抱蟶子($99)

見哩度嘅蟶子咁特別,我地就叫多個有蟶子嘅餸。蛋抱蟶子其實即係蟶子炒蛋,炒蛋入面都幾多蟶子,不過蛋唔算特別滑,味道普通。
蛋抱蟶子
總結,味道唔差,菜式幾特別,尖沙咀區人均可以二百幾埋單,唔怪得平日都咁多人。
花生
辣醬