2022-12-30 464 瀏覽
#joyfood_灣仔 #joyfood_上環📍Samsen 泰麵 灣仔石水渠街68號地下📍Samsen 泰館上環蘇杭街23號地下━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━開業至今連續六年米芝蓮必比登推薦! 一開始以為頭銜而嚟 食完就覺得非常值得一試🫶🏻 雖然定價偏高而且收加一 不過覺得係物有所值嘅👍🏻嗰次平日11點45分到灣仔分店 都有人排隊😨 營業後十幾分鐘就坐滿曬 食完都keep住有人龍━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 招牌泰式和牛濃湯河 $148 +10% ▶︎ 配料都幾多 有4片和牛 3舊牛腩 4粒牛肉丸 同埋炸豬皮 西洋菜同蔥 麵底用咗幼身嘅河粉 ▶︎ 牛肉嘅牛味好重 本身係半生熟 不過浸落湯都唔會過熟 口感係有嚼口唔肥膩嗰種 鐘意😋▶︎ 牛腩同牛肉丸就正常發揮 牛腩都煮得軟淋入味👍🏻 牛肉丸係有筋嘅口感 幾彈牙 不過牛味唔太濃🫣▶︎ 河粉都幾驚艷 佢超級煙韌🤩 而且好掛汁 同我之前食開嗰啲好唔同!▶︎ 最後都要讚下湯底 濃味得嚟唔會過鹹過油 隱隱都感受到肉香🤤好味指數:●●●●◐ (幾乎滿分!! 唯一就係分量唔大可能食唔飽)━━━━━━━━━━━
#joyfood_灣仔 #joyfood_上環
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍜 招牌泰式和牛濃湯河 $148 +10%
招牌泰式和牛濃湯河

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 7月尾(午餐)
快樂指數😋: ⑨②/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌑🌑🌑