2020-02-13 768 瀏覽
係諾士彿臺上面原來有一條街有蠻多餐廳,今日帶住朋友黎試下近排好興既海鮮蒸氣火鍋。唔駛一大班人先食得,兩個人照樣可以食到新鮮既海鮮。餐廳很大,而且都有卡位比客人坐,私隱度都高d。當晚我地兩個人黎侍應都安排左一張大枱,坐得好舒服。我地叫左最基本既海鮮餐試下,因為都唔係好肚餓。餐前小碟有炒花生和麻辣青瓜,而且份量一點不少。仲會有火鍋醬料比我地,都係基本既豉油就蔥、蒜...因為海鮮本身好鮮,所以其實都唔需要太多醬料。我地揀左南瓜雞粥底,侍應會先將粥既材料放落去,一直煮到最尾再食。這裡的服務很好,一直會有專人幫手放海鮮,完全不用自己計時。鮑魚同沙包蜆很鮮甜,而且肉質飽滿。每人有2隻海蝦,因為蒸得熟的關係,蝦殼很離肉,非常容易剝開。蒜蓉粉絲蒸帶子不負眾望,蒜蓉和辣椒很吊味,而且帶子超大顆。很少會吃蒸蠔,沒想到雖然味道淡了,但是吃下去仍然很鮮味,而且本身很肥美,所以肉汁也很多。特別推介店家自己手打的豬肉丸和墨魚丸,和外面火鍋店吃的完全無唔同,墨魚唔會很假,吃得到粒粒新鮮墨魚肉,而且很彈牙。當然唔少得主角南瓜雞粥啦,吸收曬所有海鮮的精華後熬出來更加鮮甜。而且吃下去很綿,雖然一開始好像很少分量,但是最後

當然唔少得主角南瓜雞粥啦,吸收曬所有海鮮的精華後熬出來更加鮮甜。而且吃下去很綿,雖然一開始好像很少分量,但是最後每個人都能吃到2-3碗,超級飽!果然係要叫粥底,尼餐先算係美滿。