2018-03-30 505 瀏覽
雖然我哋好鍾意打邊爐,不過打得多都熱氣啦,飲多涼茶廿四味都唔掂,所以我哋今晚決定食清啲。粥夠清啦,不過唔係普通嘅粥,係海鮮蒸氣鍋之後嘅粥,哈哈!經過明查暗訪,我哋去到新蒲崗蟹仙海鮮蒸氣鍋,只需HK$198一位 (星期五、六、日、公眾假期及前夕,每位加HK$28),就可以品嚐八款海鮮加有機蔬菜。翡翠九孔鮑魚嘩!隻鮑魚真係好大隻,蒸五分鐘就食得,非常厚肉,好腍身。沙巴活刀貝 + 越南貴妃蚌同樣係大大隻,因為有列明清楚蒸嘅時間,唔驚會蒸過火,確保鮮甜美味。泰國海中蝦啲蝦真係好新鮮,嚟嘅時候仲郁緊㗎!爽口彈牙,入口鮮甜,根本唔洗點豉油。蘇格蘭蟶子 + 貝殼盛盆M佬最鍾意食蟶子,雖然呢到嘅蟶子比較細隻,不過鮮味十足,一樣咁正!東風螺本身比較硬身,所以口感豐富,螺味香濃。花甲無沙鮮甜,想再Encore!菲律賓黃奄蟹呢隻蟹真係值回票價,一啲都唔細隻,非常新鮮。蒸完打開嗰蓋,就好香蟹味,食落去好香甜,肉質結實,蟹膏濃郁。真係食到唔想講嘢,只係想慢慢品嚐。澳洲青龍蝦想食豪啲,大家可以加HD$68升級做青龍蝦,大大隻,好厚肉,仲有好多膏,好香濃。呢個M佬連啲龍蝦腳都食埋,話好多肉添。有機蔬菜籃蔬菜籃有粟米

翡翠九孔鮑魚
嘩!隻鮑魚真係好大隻,蒸五分鐘就食得,非常厚肉,好腍身。

沙巴活刀貝 + 越南貴妃蚌

蘇格蘭蟶子 + 貝殼盛盆

有機蔬菜籃
蔬菜籃有粟米、南瓜、娃娃菜同唐生菜,佢哋本身非常新鮮,蒸完就保持到本身嘅鮮味,尤其鍾意粟米,鮮嫩清甜,有驚喜!

南瓜排骨粥
終次到全晚嘅重點啦,預先放喺鍋底嘅南瓜排骨同珍珠米已經煮成粥啦,最正係吸晒啲海鮮精華,咩都唔洗加就已經好鮮甜,正!
2018-03-29