呢間餐廳雖然叫麵屋,但其實除o左麵仲有好多好o野食o既~ 行到入去,一面係水泥牆,掛上零散裝飾物;另一面則有幅大圖描繪住樵夫擔挑、水上市場、泰國美女服裝等等o既圖案。地上鋪上mosaic 地磚,收銀o個邊有一度舊式鐵閘,洋溢住一昧淡淡o既南洋風情。先點o左一客蒜茸牛油雞翼($58 無加一),用上仿竹篾o既碟盛載,賣相加分,特別有風味。餐牌寫有四件,但係turn out 竟然有五件,而且五隻好都好大隻呀……賺到了!d 雞翼十級咁香,搽上o左牛油去燒,經高溫後有d 焦糖化,令到雞皮舔起上o黎甜甜的,然後配搭粒粒鹹香o既蒜蓉,非常之惹味!佢伴碟仲有唔少生菜、紅蘿蔔絲、洋蔥同芫茜,蘸上o左雞油同香料o既精華,味道都唔錯,等我清佢碟先……叫上面個雞翼可以半價加o野飲,試o左凍泰式奶茶(半價後$13)。顏色較一般奶茶深紅色,個茶底好特別,好難形容,有d 似涼粉o個隻汁——無錯,咁形容都幾貼切。我之前o係其他餐廳都飲過所謂o既泰式奶茶,肯定無呢隻味,只係同一般茶餐廳奶茶無分別,呢杯係幾特別的。芒果糯米飯同芒果雪糕糯米飯都係一樣錢的($48),咁梗係要有雪糕o既版本啦(純芒果糯米飯會多d 芒果)!比m

蒜茸牛油雞翼 ($58)

蒜茸牛油雞翼

凍泰式奶茶 (跟餐$13)

芒果糯米飯同芒果雪糕糯米飯都係一樣錢的($48),咁梗係要有雪糕o既版本啦(純芒果糯米飯會多d 芒果)!比menu 稍為簡化o左無咁精緻,無荷葉墊底又花花裝飾;不過用上大雪糕杯裝去裝,一樣都咁吸睛。
芒果雪糕糯米飯 ($48)

芒果肉幾新鮮,糯米飯淋上o既,係一層厚厚超杰超甜o既椰漿~ 飯係熱雪糕係凍,比我就食o左個雪糕先……同埋我落o左單之後先睄到原來有榴槤雪糕糯米飯,仲都係一樣錢,有d 後悔,早知叫o個個啦~ 下次再食過!
芒果雪糕糯米飯
芒果雪糕糯米飯
蒜茸牛油雞翼 ($58)
蒜茸牛油雞翼
凍泰式奶茶 (跟餐$13)
芒果雪糕糯米飯 ($48)