2018-09-05 323 瀏覽
新都會廣場翻新左一段日子, 同朋友行完街想食D輕食, 就揀左SIMPLY LIFE食, 因為佢食物水平一路保持得幾好.我唔係第一次食SIMPLY LIFE, 我都知佢係美心集團. 呢間SIMPLY LIFE都係開放式廚房, 木製傢俱, 但呢間店特別既地方係, 佢樓底好高, 有落地大玻璃, 可以望倒樓下既街景, 而且都望倒對面少少山頭, 夠開放, 光猛, 就算坐位比較細都唔會有壓迫感, 令人食飯都開心D!叫餐既頭盤係沙律或南瓜湯, 沙律菜新鮮, 口感豐富, 除左醋似落多左少少外, 都幾好食. 南瓜湯食倒南瓜溶, 有誠意.主菜叫左燒雞肉沙律, 牛油果, 蘆筍, 加黑醋汁. 有次食過個醋汁好酸, 酸到食唔倒, 大家要記得叫佢分開上! 沙律份量好大, 好岩一大班人SHARE食, 菠菜幾新鮮, 加埋牛油果同蘆筍一齊食幾好味. 雞肉, 牛油果同蘆筍份量都OK, 但菠菜實在太多, 整個沙律味道同口感有點單調, 如果可以加少少蕃茄或一些爽甜既蔬果, 應該會更好! 另外點左個火腿墨西哥辣椒芝士PIZZA, 非常之好味! 我覺得比起好多以PIZZA為賣點既餐廳好味好多! PIZZA係薄脆皮, 批邊好似餅乾

主菜叫左燒雞肉沙律, 牛油果, 蘆筍, 加黑醋汁. 有次食過個醋汁好酸, 酸到食唔倒, 大家要記得叫佢分開上! 沙律份量好大, 好岩一大班人SHARE食, 菠菜幾新鮮, 加埋牛油果同蘆筍一齊食幾好味. 雞肉, 牛油果同蘆筍份量都OK, 但菠菜實在太多, 整個沙律味道同口感有點單調, 如果可以加少少蕃茄或一些爽甜既蔬果, 應該會更好! 另外點左個火腿墨西哥辣椒芝士PIZZA, 非常之好味! 我覺得比起好多以PIZZA為賣點既餐廳好味好多! PIZZA係薄脆皮, 批邊好似餅乾咁脆, 仲要有烤焦位, 好新鮮好有烘焙味! 蕃茄醬, 芝士同火腿好足料, 啖啖都食倒, 分佈好平均, 墨西哥辣椒少少辣好惹味, 令到你食唔停口, 要連批邊都食埋, 正! 另外叫左蕃茄蟹肉手工扭扭粉, 非常失望, 雖然扭扭粉真係好煙韌, 可是蟹肉好明顯係非常之唔新鮮, 極度腥, 就算加埋蕃茄醬一齊食都食出好大陣腥味, 失望!

總結黎講, 我覺得間餐廳幾好, 環境開揚, 野食唔錯, 價錢OK, 可能會再黎食.
火腿墨西哥辣椒芝士PIZZA
頭盤
南瓜湯
蕃茄醬蟹肉手工扭扭粉
燒雞肉, 菠菜沙律, 牛油果, 蘆筍, 加黑醋汁
題外話/補充資料: 我地去到先等位, 所以等左好耐, 然後發現原來好多人用FOOD GULU排隊, 建議大家都可以咁做...
2018-08-26
火腿墨西哥辣椒芝士PIZZA