2022-01-16 252 瀏覽
今日晏晝同同事去老鳳食飯,第一次認識老鳳係喺深水埗,果次(幾年前)食完已經覺得好印象深刻。無論係內部裝修(十分有昔日香港情懷),或者係食物選擇或質素,都令人想一再光臨。葵芳哩間我都嚟過好幾次,內部裝修及擺設好特別同好用心,好友舊日香港嘅感覺,牆上邊仲掛住一隻大金鳳同一架大火車,亦寫有會令人會心微笑嘅金句。每次入到餐廳,都好似去咗另一個時空一樣,會令人不禁周圍望,去欣賞佢嘅獨特設計。至於食物,老鳳每次嘅質素都好高好穩定,試過好多款唔同嘅小食(例如:黑松露滑蛋多士、蜜焦雞翼、肉醬焗薯泥等)同主食(芝士牛肉濃茄湯通、韓式炸雞芝士保齡球等),大部份都好好食,用料份量十足,絕對係一間好有誠意,食物質素對得住價錢嘅高汁茶餐廳!而今日,我就叫咗咖哩滑蛋豬頸肉飯,佢嘅咖哩汁真係好出色,咖哩味好香好濃同帶有淡淡嘅香辣味同甜味,送飯真係一流、好開胃!滑蛋炒得好靚同真係滑嘅,蛋味好香,炒嘅時間控制得啱啱好,唔會太水汪汪或太硬。豬頸肉都好食,肉質彈牙而唔硬,肉味好香,掂呀!好滿足的一個午餐,好好咁為下晝嘅工作叉足電。但我覺得環境可能要留意一吓,餐廳內間唔中會有陣陣坑渠味,特別係近洗碗嗰一邊⋯⋯

,用料份量十足
,絕對係一間好有誠意,食物質素對得住價錢嘅高汁茶餐廳!

,好好咁為下晝嘅工作叉足電。
咖哩滑蛋豬頸肉飯

2022-01-13