2024-02-23 76 瀏覽
朋友喺荔枝角返工,就佢放工喺荔枝角食飯,我想食亞洲菜,朋友就帶咗我去食泰國菜餐廳唔係好大,不過都幾光猛,有陣時好怕啲工廈餐廳黑麻麻,成日會形住唔乾淨,所以入到去夠光,感覺環境都清潔啲坐低睇餐牌,老實講,我嚇咗一跳,2人餐$245?????? 唔係per head 喎仲有一個2人餐貴少少,$358。咁第一次試就試個平啲嘅先啦,諗住$245嘅嘢,應該都唔會食得飽,如果啲嘢好食先再加其他嘢第一個上嘅菜係串燒,我一睇,點解咁多肉嘅,一串嘅肉嘅份量係我平時食開嘅泰國餐廳嘅接近兩倍。食入口,呢個價錢當然唔expect係黑毛豬質素,但都有肉味,最正嘅係個沙嗲汁,佢嘅調味食得出唔係現成沙嗲汁開嘅,而係用好多唔同嘅香料調出嚟跟住嘅柚子沙律就正常一啲,雖然冇咁驚為天人,但係同樣足料泰式炒生菜,生菜係平嘢,本身真係冇咩期望,但係又係另一個意外,佢嘅調味真係令到普通嘅生菜一啲都唔普通,食完呢味菜之後,我終於confirm呢間嘢最出色嘅應該係調味最後係泰菜裏面我嘅飛佛菜式生菜包,同樣都係份量足調味正,我真係冇諗過百幾蚊per head已經可以食到又好食又飽肚嘅泰菜朋友雖然都已經飽咗,但係佢話呢度嘅椰皇甜品出名好

沙嗲串燒

柚子沙律

跟住嘅柚子沙律就正常一啲,雖然冇咁驚為天人,但係同樣足料

泰式炒生菜

泰式生菜包

椰皇甜品

朋友雖然都已經飽咗,但係佢話呢度嘅椰皇甜品出名好食,但我咳緊醫生叫我唔好食甜,我就要留返下一次了,朋友就自己獨食

埋單嗰陣又出現另外一個意外,我食完返通常都會check一check單,睇單見到竟然唔駛加一,我忍唔住問waiter,你哋唔駛加一?侍應答返原來星期六日都要加嘅,不過平日就唔駛,我決定下次一定會嚟,不過都係會揀平日,嘻嘻

沙嗲串燒
柚子沙律