2018-08-25 86 瀏覽
荃灣最近都開了好多新食肆,就在地鐵站行落嚟不遠,就見到這間新餐廳“夏捌月” 個名幾得意,所以特別易記。今日就和友人來這間餐廳食晚餐。這裏裝修帶西方格調,牆上掛了Marvel電影裏的明星掛畫,我唸老闆一定鐘意睇依套電影。坐低後,望下餐牌,見到除了晚餐外.還可以將主菜加20元就有餐湯和熱飲我地揀咗慢烤香草带骨肉眼牛扒 和烤焗豬鞍扒拌醬油燒元貝 首先嚟個周打魚湯,餐廳用了得意可愛嘅碗載著,湯內有魚肉的,真材實料,味道唔錯,不太咸,好快飲晒。慢烤香草带骨肉眼牛扒 牛扒好大件,煎得好靚,好吸引。牛扒邊帶點牛筋,食落口腔裏充滿油份,正。牛扒我地叫5成熟,煎得沒有過火,每啖都帶著牛扒的肉味。每款都有大大條的薯條,甘荀和蕃茄仔,咁就營養夠晒均衡啦。烤焗豬鞍扒拌醬油燒元貝 豬鞍扒好厚身,煎得金金黃黃好靚,豬扒雖然好厚身,中間無血水,係完全熟晒的,但食落唔覺乾身,還有豬肉鮮味。帶子一樣都煎得外脆內軟。帶子只是外面煎熟,裏面只是半生熟,煎到咁真係高技巧,感覺好嫩口,正。餐飲叫了餐廳特別調製了的3種涷飲料,分別是咖啡,奶茶和朱古力。都是用了特別的樽載的。我地每款都有叫,雖然是涷飲,但沒有加冰的。是原樽雪涷,比

我地揀咗慢烤香草带骨肉眼牛扒 和烤焗豬鞍扒拌醬油燒元貝
周打魚湯

烤焗豬鞍扒拌醬油燒元貝

我地每款都有叫,雖然是涷飲,但沒有加冰的。是原樽雪涷,比起冰鎮更加好飲。
咖啡的味道好似某咖啡專問店的味道一樣,好濃郁,不太甜,不會好苦。因是全樽雪,夠晒原汁原味。
奶茶味道比美茶餐廳奶茶的味道,但平時的涷奶茶是加了冰,味道淡晒,這樽就不同,每啖都同一味道,好飲。
涷朱古力都係好吸引的飲品,好香朱古力味,唔會好甜,啱晒大,小朋友飲。
這裏坐得都好舒服,店員服務殷勤,感覺舒服
周打魚湯