2021-06-17 47 瀏覽
今晚經過附近 , 又是晚飯時間 , 記得呢間拉麵係旺角好出名 , 現在荃灣有分店,所以來會一會.大約8:00到 , 不用等位 , 呢到 Menu 簡單 , 得拉麵和沾麵 , 價錢商場來說不算貴 , 最平好似 68 -98 之類 .我見個沾麵個賣相好似幾好 , 所以叫了個魚介沾麵 . 麵質可以簡凍 / 軟硬之類  , 另外有冰水供應 ( 呢個是日本拉麵的慣例 , 不知點解來到 HK 之後 , 會改為溫水 )上菜後 , 香氣好重 , 份量合適  ,  應該足夠一人飽肚 。麵質方面 , 有彈性 , 曲麵 , 但掛湯一般 ,  有小麥的味道 , 但不是好夠凍 , 可能只是用水候水過水,不是用冰水過水。另外,叉燒有炭燒的香味 , 肥瘦適中 , 有油香.雞蛋就爭d , 是一隻普通的流心蛋 , 但是合格的 , 差過佢仲有好多.反而個沾湯就相對失色 . 沾湯上有一個 $5 size 的魚介粉 , 但完全沒有魚介的味道 , 沾湯沒有起膠質 , 很流質 , 使到D湯很難掛到麵上.我不知是否用拉麵的豬骨湯做基礎上 , 再做呢個沾湯 , 使到呢個沾湯和一般的湯水差不多.我懷疑我自己叫錯了 , 我見呢到的客人

另外,叉燒有炭燒的香味 , 肥瘦適中 , 有油香.

我懷疑我自己叫錯了 , 我見呢到的客人 , 多數食拉麵 , 可能拉麵先是呢到的皇牌 , 下次再試。

題外話,呢度d服務好好,每一個waitress waiter 即叫即做,加分。

2021-06-16