.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【荃灣抹茶控必食|甜品、小食性價比極高🆙🆙】🐨鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58 跟餐+$35推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️本身上網見到以為啲人為咗打卡先叫嚟食,點知食落去勁有驚喜!先有一層非常濃厚嘅抹茶粉鋪面,之後有綿滑嘅cream再加上軟熟嘅蛋糕,一層一層非常之有層次、口感...抺茶嘅甘加上cream嘅甜,味道平衡得好好,甘而不苦🌹.🐨牛肉壽喜燒定食 $138推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️除咗鍋物本身,仲有前菜、漬物、溫泉蛋同麵豉湯,一上枱已經有幸福滿滿嘅感覺~牛肉份量都非常之多,牛肉係預先煮好全熟,但係都非常之淋,加埋壽喜燒個汁甜甜地,好滋味🐂仲配埋冬菇、豆腐,豆腐有驚喜軟滑冇渣之餘,仲入晒壽喜燒汁嘅味道,絕對係精華所在~.🐨海鮮四色丼茶漬飯 $148推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐茶漬飯同樣都有前菜、漬物,好惹味、好開胃,海鮮四色丼包括吞拿魚、三文魚、甜蝦、帶子,就咁食已經覺得好新鮮,甜蝦嘅鮮甜味更加係非常之突出🥹餐廳好貼心咁樣有一張紙除餐附上,會教你點樣食茶漬飯🤟🏻茶漬今次就揀咗鰹魚昆布湯,昆布湯鮮味好充足,令到個飯更加香濃同特別,有啲海鮮泡飯嘅感覺🤣一
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【荃灣抹茶控必食|甜品、小食性價比極高🆙🆙】
🐨鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58 跟餐+$35
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
🐨牛肉壽喜燒定食 $138
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
🐨海鮮四色丼茶漬飯 $148
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
茶漬飯同樣都有前菜、漬物,好惹味、好開胃,海鮮四色丼包括吞拿魚、三文魚、甜蝦、帶子,就咁食已經覺得好新鮮,甜蝦嘅鮮甜味更加係非常之突出🥹餐廳好貼心咁樣有一張紙除餐附上,會教你點樣食茶漬飯🤟🏻茶漬今次就揀咗鰹魚昆布湯,昆布湯鮮味好充足,令到個飯更加香濃同特別,有啲海鮮泡飯嘅感覺🤣一飯兩食,絕對冇得輸~
🐨和風炸雞盛合 $78 跟餐+$35
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
炸雞相對其他就冇咁驚喜😂但其實都好好食~盛合包左有兩隻雞翼同兩粒勁大雞球...其實炸皮都係非常之薄,而且保留到雞肉嘅雞汁,最重要係雞球佢有預先醃製,鹹鹹地好滋味!
🐨傳統抺茶 $32
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
坐喺日式榻榻米上面,硬係覺得傳統抹茶係必叫嘅飲品🍵佢仲好傳統咁,有埋少甜點放係旁邊,避免大家空肚飲用!抹茶聞落已經有撲鼻嘅香味,飲落就係甘中帶甜嘅👅柔順易入口~
🐨凍芒果西柚紅茶 $20
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
芒果西柚紅茶果香十足,雖然冇抺茶咁驚喜,但芒果味好濃,而且唔會死甜,值得加配🫰
-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----
紅葉茶屋
📍地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
💰人均價格:$150-200
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB荃灣 #HTB日本菜 #HTB甜品
#荃灣美食 #荃灣 #日本菜 #甜品 #打卡一流 #美食推介
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
  • 和風炸雞盛盒