2021-10-26 396 瀏覽
放假諗住去南豐紗廠行下,下午就係大壩街呢間台灣野食lunch🍽餐廳分左上下層,所以座位都幾多,但每張枱空間都有限😗估唔到成2點又咁多位都要等,大概等了15分鐘🕑🔆酥炸排骨便當$𝟞𝟘 很大塊炸得表皮酥脆的排骨🤩肉質不會乾柴👍🏼白飯有澆上少許肉躁汁,略嫌吝嗇,根本不夠撈飯呀!🥲幾喜歡便當附有的兩碟前菜,粉絲是酸辣口味非常開胃,然後可以吃點蔬菜亦能令呢餐罪惡感降低🔆婆婆招牌麻醬涼麵$𝟜𝟚 天氣咁熱叫番個涼麵就最合適✨配料有蛋絲、紅蘿蔔絲同青瓜絲,感覺有點單調,如果有幾條雞絲就好了🤣麻醬食落就偏水,會期望有更重的麻醬味🔆起司肉鬆蛋餅$𝟛𝟝 起司加肉鬆是我最愛的蛋餅配搭😍餡料份量有比得好足,夾起蛋餅是有拉絲的效果😚一直拉都唔斷🤣然後拉左一堆芝士係度😅因此凍左會較硬🥲蛋餅皮是有一點厚度有口感,但如果唔沾醬汁係無乜味,直頭覺得應該將個汁淋埋上去食😗🔆蘋果蘆薈綠茶$𝟚𝟟 夏天係店外等位真係熱到溶解,因為附近都無遮掩嘅地方。見到飲品有個消暑系列就叫左,微糖我覺得剛好,以家唔敢飲咁多甜野🙈飲品底部有蘆薈粒粒,飲落清新,真係好適合夏天🔥食物質素普通但真係幾抵食❤️沒有加一,兩個人食到好飽但每人$100都唔洗😳
酥炸排骨便當

🔆酥炸排骨便當$𝟞𝟘
婆婆招牌麻醬涼麵

🔆婆婆招牌麻醬涼麵$𝟜𝟚
起司肉鬆蛋餅

🔆起司肉鬆蛋餅$𝟛𝟝
蘋果蘆薈綠茶

🔆蘋果蘆薈綠茶$𝟚𝟟

食物質素普通但真係幾抵食❤️沒有加一,兩個人食到好飽但每人$100都唔洗😳所以都係推薦嘅🙌🏼
酥炸排骨便當
起司肉鬆蛋餅