2021-10-08 2104 瀏覽
成日俾朋友話我淨係鍾意歎咖啡食西餐,食野唔夠平民。其實我想平反,我都好鍾意食平民特色野,只不過有時餐廳人多要快手快腳或者環境淺窄唔夠打卡able時選擇左直接襯熱開動。今日就嚟都有馬拉平民美食之稱既蘇媽蘇媽開餐。.蘇媽蘇媽其實係馬拉文「咩都有」既意思。開左好長時間,主打馬來西亞菜,係平民美食界名氣幾響,相信好多人就算未食過都一定聽過呢個餐廳。荃灣分店都算大有兩個鋪位,雖然次次去門口都有人龍但係地方大大家都係快吃類別,所以入座都算快。裝修有少少似舊式冰室,幾有風味。.因為怕等,平日唔少時間係叫外賣所以佢地好多名菜都試過。今次難得同朋友選擇坐低食,簡單打張卡紀錄一下。.肉骨茶💲0⭐️3.5/5坐低首先每人黎一碗熱騰騰既肉骨茶,呢個係佢地既名物,免費的。佢地既肉骨茶標榜即日煲,每日開爐兩次,保證新鮮好味。味道上盡量平衡肉湯同藥材既風味,顏色上比較深。 .一字骨肉骨茶 💲128⭐️3.5/5一字骨係最傳統既食法,餐牌有教肉骨茶四步曲:檯面有碟仔同各種調味料,調醬 (蒜+辣椒+黑豉油+頭柚),先飲湯,再嚐肉骨,肉記得要點醬食先夠風味,最後可以叫侍應加湯再飲,任添既。肉骨茶其實一向唔係我杯茶,唔多評價,
肉骨茶💲0
一字骨肉骨茶 💲128
⭐️3.5/5
一字骨係最傳統既食法,餐牌有教肉骨茶四步曲:檯面有碟仔同各種調味料,調醬 (蒜+辣椒+黑豉油+頭柚),先飲湯,再嚐肉骨,肉記得要點醬食先夠風味,最後可以叫侍應加湯再飲,任添既。肉骨茶其實一向唔係我杯茶,唔多評價,淺嚐暖一暖胃。一字骨有三大枝骨,朋友就話足料好食。
檳城白咖哩米 💲55
⭐️3.5/5
湯底既椰汁感滿重,配料係簡單清淡風例如魚旦、豬紅、豆角等等。味道合乎期望,不過不失,純粹係因為叫左一份邪惡小食想減低罪惡感而叫既。

椰香咖央多士 💲32
⭐️4.2/5
呢到既咖央多士先至係我的最愛餐點,餡料特厚但多士屬於傳統茶記港式白麵包,即係薄身版本。烘得香脆基本,重點係佢既厚料咖央醬同牛油,清甜不膩,一個人可以完整地食一份先覺得夠。
總結:咖央多士出色,雖然個人唔係肉骨茶粉但試過其他唔同菜式幾次,覺得整體水平不俗,可以偶爾再encore。
一字骨肉骨茶
一字骨肉骨茶