2010-03-24 9 瀏覽
據說以前domon的大師傅因某d原因已而自立門戶, 除左嘉蘭圍本店外, 再於荃灣開設分店, 店子不大, 裝潢有著以前的影子卻帶點新潮, 侍應換上了一班年青人中午來到, 客人不多, 睇下餐牌, 都係同domon一樣有套餐同散叫, 我叫的套餐($68)包了一碗簡單得來又可以試下手勢的叉燒拉麵配 盬燒雞翼同汽水一支, 所有食品都係即叫即煮, 等左10分鐘左右, 雞翼先上, 有2串, 每串有1.5隻雞中翼, 即係總共3隻, 雪藏貨色當然無咩味道, 但燒到皮脆肉嫩, 灑上少少鹽食 中午來計, 有如此水準已非常不錯拉麵之後送上, 叉燒有3片, 一夾落去頗為鬆散, 但肉質尚算可口, 麵豉湯底的顏色唔算好濃, 試一口屬於偏淡的湯底, 和傅統的麵豉湯底不同, 突然望到牆上寫著原來可以可選擇濃或淡的口味, 而且係用上白麵豉, 立即解決左我以上的疑慮了, 拉麵的口感唔算彈牙, 偏腍, 而且鹼水味比較重, 我想係失手吧??!! 另外配菜卻十分豐富, 有海帶, 芽菜, 大蔥, 筍等等, 增加了不少風味值得一讚的係竟然有兒童餐具提供, 調味配套亦齊全, 連蒜泥都有, 表現出店主細心的一面, 中午呢個套餐賣$6

值得一讚的係竟然有兒童餐具提供, 調味配套亦齊全, 連蒜泥都有, 表現出店主細心的一面, 中午呢個套餐賣$68, 連加一$75, 以荃灣區的水準來說, 可以話係最好同最正宗的了!!
麵豉湯叉燒拉麵
串燒雞翼