2020-03-15 243 瀏覽
深水埗開咗一間以茶入饌嘅小店,白色文清風嘅門面同周圍嘅舊舖格格不入,離遠就見到佢,近門口有半開放座位比人打卡,但始終舖位喺街市附近,用餐期間有烏蠅飛入黎影響食慾。特登嚟幫襯嘅原因係店主除左表態外,仲有捐錢比守護孩子、義賣等實際行動。 .我哋一心想試蛋糕,叫咗每個種類嘅各一款:楊枝甘露戚風蛋糕:雖然佢賣相麻麻歪埋一邊但味道唔錯,toppings係新鮮芒果同柚子,一切開牛乳忌廉緩緩流出,戚風蛋糕夠彈牙有蛋香,另配椰漿淋面,唔算太甜。 .蝶豆花伯爵茶卷蛋:
呢個係招牌款式,卷蛋加入咗蝶豆花混合出天然嘅淺藍色,伯爵茶忌廉茶味恰到好處,輕盈軟滑,如果卷蛋口感再軟熟濕潤啲會更好,但已經相當唔錯。 .桂花豆腐芝士蛋糕:本來對呢款無咩期望,點知出奇地好食,表層係偏軟身嘅桂花啫喱,芝士蛋糕軟滑似慕絲,有淡淡嘅豆腐味道,感覺清新、味道協調。.我地順便試埋主食,但相對嚟講無乜驚喜:茶食套餐:套餐包括沙律、主食同飲品。主食嘅配菜四揀二,揀左柚子雞翼同和風燒南瓜,柚子雞翼落醬重手,如果煎燶啲更好,南瓜有四大條,搽左蜜糖燒所以外皮脆脆地幾香口,澱粉類揀咗茶湯冷麵,即蕎麥麵加茶漬湯底,中和返配菜嘅甜味,但略嫌湯底太
我哋一心想試蛋糕,叫咗每個種類嘅各一款:
楊枝甘露戚風蛋糕:
蝶豆花伯爵茶卷蛋:
桂花豆腐芝士蛋糕:

我地順便試埋主食,但相對嚟講無乜驚喜:
茶食套餐:
套餐包括沙律、主食同飲品。主食嘅配菜四揀二,揀左柚子雞翼同和風燒南瓜,柚子雞翼落醬重手,如果煎燶啲更好,南瓜有四大條,搽左蜜糖燒所以外皮脆脆地幾香口,澱粉類揀咗茶湯冷麵,即蕎麥麵加茶漬湯底,中和返配菜嘅甜味,但略嫌湯底太淡唔夠茶味。

抹茶鮮奶
跟餐加錢轉抹茶鮮奶,要跟指示用茶筅刷開抹茶粉,可能我技術不濟,整左5分鐘只係打到少少泡,抹茶濃度較大眾化,但欣賞佢唔係畀啲加咗糖嘅即沖茶粉。
  • 戚風蛋糕
  • 桂花豆腐芝士蛋糕