2020-11-25 629 瀏覽
幾年前喺長沙灣讀書,一放咗學就好鬼鍾意去米走雞食芝士雞煲🤤💛嗰陣未正式做foodie,吓吓都淨係去嗰間食嘢🤣唔知點解食極都唔會厭㗎喎。跟住原來旺角、銅鑼灣、觀塘都有分店,之所以點解咁多捧場客,係因為佢有個比其他雞煲店與眾不同嘅雞煲 —— 芝士雞煲!呢間系deluxe版,即系應該靚啲同埋啲野食會好食啲。場內環境都幾寬敞,我同朋友兩個人都被安排到舒適嘅卡位,環境舒適係餐廳一大要點。芝士雞煲系突登搵另一張紙分開寫㗎😍有得揀中定大size,2-3人食細嘅就得,系4個人先食大size,芝士雞煲細細個都夠,好漏的吧😵除咗芝士雞煲,其他食物嘅選擇都吾少㗎。有海鮮、自家手打類、肉類、丸類等等,手打類嘅對我黎講會吸引啲,始終真系自家製。首先就緊系食咗萬眾期待嘅芝士雞煲先🤤因為芝士嘅份量我哋係叫咗激量,份量真係多得有啲過分😳啲芝士真係好鬼邪惡!開頭係啲芝士粉嚟嘅,係煲一陣等啲芝士粉溶咗之後,就變咗咁多芝士。雞肉嘅份量都超多,比起我之前喺長沙灣食更加多,舊舊都好嫩滑,連埋芝士食口感超豐富,不過都幾快漏😂竹蔗茅根嘅味道冇乜特別,都係咁樣啦,每次食火鍋都一定會叫,用作解膩系幾吾錯。次次去食打邊爐都一定會食牛肉,

呢間系deluxe版,即系應該靚啲同埋啲野食會好食啲。

黃金芝士雞煲

竹蔗茅根

次次去食打邊爐都一定會食牛肉,今次叫咗份手切牛頸脊,食開牛頸脊都係唔會好多脂肪,呢度都係一樣啊。條紋唔算話好靚,食落牛肉味又幾濃郁,口感啱啱好。
手切新鮮牛頸脊

手打五寶拼盤有五款丸類,餐牌冇講明係邊幾類,我食落就覺得系牛丸、墨丸、蝦丸、豬肉丸同埋鯪魚丸,幾款嘅味道都好新鮮,爽口又實在,完全食得出係手打真材實料👍🏼
手打五寶拼盤

去得打邊爐又點可以唔食響鈴?響鈴真係非常脆卜卜☺️就咁食唔擺落湯度食應該都冇問題,如果浸湯嘅話就唔好浸太耐,我諗3秒左右都OK啦,半乾濕嘅狀態係最好。
鮮炸響鈴

哈哈蝦中寶系乜?原來係勁大粒嘅蝦肉加蝦膠😍面頭有啲蟹籽,成舊食茄超級爽口彈牙,蝦肉味喺口入面徘徊🤪呢款菜式真係創新得黎又不乏美味,值得有咁多人欣賞。
哈哈蝦中寶

最後係黑松露蟹籽魚麵,近年都有啲舖頭有得食魚麵,食完之後就好難喺其他舖頭搵到,呢度竟然有喎😳店員已經一早用袋裝好黑松露魚麵,另外有個兜仔裝住蟹籽。擠啲黑松露魚麵去鍋入面,整熟之後就可以沾上蟹籽,黑松露味非常明顯😍魚麵都好爽口,加埋蟹籽口感非常豐富。
黑松露蟹籽魚麵
2020-11-17