2022-07-21 337 瀏覽
- Pause It 喺The Forest入少少靠左嘅位置,純白色系cafe環境闊落、樓底高,坐得幾舒服👍🏻 不過午餐時段都唔少上班族嚟食,就會偏嘈少少,如果想同朋友傾計可能要講大聲啲,想一個人靜吓就晏少少先去食🤍🥑Chicken avocado risotto 牛油果慢煮雞胸意大利飯 💰88 (avocado / guacamole / slow cooked chicken breast / lemon / butter / parmesan cheese / risotto)佢有一片片牛油果之餘,每粒飯都有啲牛油果蓉同芝士包圍住,好creamy😋 而且雞胸幾大片,雖然望落好似有啲乾,食落又唔會~ 不過飯量真係幾多,特別係呢啲creamy類型嘅容易膩,所以如果係女仔兩個人share都應該足夠😂🌶Sichuan style spaghetti alle vongole 麻辣蜆肉炒意大利粉 💰98 (clam / garlic / red onion / chilli / parsley / peppercorn oil / spaghetti)蜆肉有大約八粒,唔會有空殼😂 意粉係a
牛油果慢煮雞胸意大利飯
🥑Chicken avocado risotto 牛油果慢煮雞胸意大利飯 💰88 [4.5/5]
蜆肉炒意大利粉
🌶Sichuan style spaghetti alle vongole 麻辣蜆肉炒意大利粉 💰98 [3.5/5]
蜆肉有大約八粒,唔會有空殼😂 意粉係al dente嘅,都真係有少少麻嘅感覺,唔會得辣;同埋蒜味幾重,唔錯👍🏻 見到有啲人覺得佢份量少,我自己食又覺得飽肚🫠
(左) 接骨木花檸檬梳打;(右) 凍桂花焙茶拿鐵
🍹Elder flower lemonade 接骨木花檸檬梳打 💰38 [4/5]
接骨木花原來有「萬靈藥」嘅稱號,其中可以舒緩感冒同埋增強免疫力🌼 呢杯相信係檸檬梳打加接骨木花糖漿,味道就係甜甜哋嘅檸檬梳打,係清新之選🌱

☕️Osmanthus hojicha latte 凍桂花焙茶拿鐵 💰44 [4.5/5]
朋友好鍾意呢杯,佢話真係飲到啲桂花味,只係唔知點解會飲到啲沙 (焙茶粉?)🤔
另外佢哋嘅黑松露薯條同埋拉花咖啡都幾出名,北角仲有分店(選擇有啲唔同),大家可以去試吓😚
2022-07-15
(左) 接骨木花檸檬梳打;(右) 凍桂花焙茶拿鐵