2024-01-21 308 瀏覽
踏入梓桐堂,即刻感受到一股文藝氣息同家居感。我點咗個"梓桐花園拼盤"嚟開始這場味蕾之旅,五彩繽紛嘅小碟子,當中嘅胡麻香茄子最正😋,既入味又惹味,胡麻醬夠濃郁地帶出茄子嗰滑潤質感。然後一口皮蛋豆腐,真係豆香皮蛋香,兩種滋味在嘴裡融合,簡直係幽香襲人。跟手,三拼點心驚喜逐漸登場。黑松露蒸包賣相得意,吸引晒眼球,但可能有啲乾,冬笋八寶素餃鮮甜爽口,至於七彩火鴨絲春卷,個人就覺得肉味鮮美,口感惹味。份蟲草花燉三寶湯,真係正中紅心!食材準備得好有心思,湯清味美,飲咗身體都覺得暖笠笠🍲。主菜嘅游龍戲鳳夠創意,蝦球同蛋白配合默契,順德翡翠蝴蝶魚嘅口感層次豐富,桂花魚肉炸得啱啱好,跟住嚟嘅茶皇煙燻雞就略嫌乾身,但煙燻香味層次分明。最後啲竹笙上素,簡單中見精彩,炒飯雖普通,但食材新鮮,收尾嘅三弄甜品,冰花萬壽果就真係清新適中,滋潤唔膩口🍋。總體黎講,梓桐堂幾有驚喜,食物嘅高低起伏都算適中,對好味講究嘅我至少滿足到一半,大家下次有空可以嚟試吓!