2023-12-15 193 瀏覽
今次嚟到一間好有「人氣」嘅小店,一入門就感受到個滿滿嘅「家庭氣氛」。呢間店將我平日食嘅小菜搞得咁有「創意」,真係食得出「心思」同「幸福」!先講講啲炸物,個「金黃 crispy」嘅炸雞軟骨真系一啖嘴「齒頰留香」,啲辣椒鹽又帶出咗「惹味」嘅香辣,正到喊!😋🌶️再嚟試吓啲肉類,個鵝脷絲炒得「滑溜溜」,每條都「入味」嘅。佢哋嘅燒肉,肥瘦相間,真系「咬落去」有嚼勁,又唔會過於油膩,配啲蜜糖豉油「好夾!」😍食菜喺呢度都有驚喜。啲咸蛋黃四季豆,啲咸蛋「黃金流沙」噴香,四季豆嘅「爽脆口感」又完美對比到咸蛋嘅濃郁。「小小一碟」,但韻味無窮!最後,甜品就喺一個潮州糕點「解囍」!一啖落去「軟綿綿」,帶點「豆沙甜香」,收尾夠嗲!總之,喺呢度食嘅每一道菜,都將平常嘅食材做到「高雅」,令人「回味無窮」,係我呢個美食博主嘅「小確幸」。下次仲會再嚟試其他招牌,記得跟住我嘅腳步,一齊去發掘更多「平民美食」!🥡🍜🍚