炊豕店由銅鑼灣起家,果陣時已經係附近上班族同大專生既恩物,因為佢地既豬扒飯抵食夾大件,係銅鑼灣既總店成日都keep住排長龍😎近呢2年積累咗咁多fans,餐廳都衝出銅記開分店,中環係第二間,最新就係九龍長沙灣💡今日黎到中環分店回味一番,裝修主打老香港味道,牆上既仿鎢絲燈泡,老舊既暖水壺,佈置既舊海報同鐵皮信箱都好有心思🏮 🥩大阪燒豬扒飯 $64原來而家新出咗呢款飯,同日式嚟個crossover,咁我梗係試一試。店員拎過黎既時候已經見到上面木魚花飄揚🤤差唔多鋪滿成塊特大炸豬扒,下面仲有擠咗蛋黃醬係豬扒上面,完美復刻大阪燒既toppings。 🐟食落味道層次分明,帶住魚香味既木魚同香脆豬扒算幾夾,但連埋飯一齊食就比較麻煩,感覺太厚實。蛋黃醬同燒汁為個飯加返d濕潤易入口,份量一如以往咁飽肚。 🍜沖繩豬軟骨撈幼麵 $64補充骨膠原最佳選擇,豬軟骨燜得非常入味,醬汁香香甜甜😋撈麵食好均勻。配料仲有蓮藕同蘿蔔,蓮藕咬落爽脆香甜,蘿蔔就普通🥕 🍮肉燥凍豆腐 $22日式麻醬豆腐上面又有木魚花,旁邊就係經典肉燥,呢個組合都幾超值😆一次過食到好多野,用埋一齊黎撈飯撈麵食都好夠。

🥩大阪燒豬扒飯 $64
大阪燒豬扒飯