2021-02-04 176 瀏覽
其實土瓜灣係我從小生活的地方,記憶所及,真係好多好好味既食肆,而且仲要係細店,雖然家陣就快有地鐵,好多舊舖都消失,但走在街上,仍然感覺到舊區的獨有氣味。以前係天光道返學,放 lunch 好多時都會係北帝街出沒,尤其是當年有間珠江戲院,無錢睇戲就會打書釘望下「戲軌」。今次跟朋友在附近逛逛,肚子餓了自然要醫肚。大川滬主打上海菜色,作為一位老街坊,難免勾起對「貴記」的迷思。當年「貴記」真是平通港九,屈指一算,自少10年前的事了。好彩土瓜灣都有不少上海小店,多數以麵食為主,想食好少少,大川滬都是一個不錯的選擇。滬式下午茶有不同配搭,價錢由$42至$48不等。酸辣湯粗酸辣湯勁度不強,上海粗麵底掛上了酸辣汁好啱自己口味,麵條粗身嚼口會更強。另外,套餐可以配小籠包(兩隻)/ 紅油炒手(三隻)/ 蒸素餃(兩隻)由於單點了小籠包,就轉而點了紅油炒手。醬汁是大廚自家調製,辣度又是BB版,可能是遷就附近顧客的關係,好幾款菜色都不太辣。本身有飲品,但加錢另點了豆漿,甜度輕盈,正好。海蜇拼餚肉($75)海蜇加入少許甘筍絲及蘿蔔絲,令爽脆的口感更有層次,餚肉略為結實,但肉味幾鮮。雲吞雞湯($128)雖然是倒牌,但

今次跟朋友在附近逛逛,肚子餓了自然要醫肚。

當年「貴記」真是平通港九,屈指一算,自少10年前的事了。

滬式下午茶
有不同配搭,價錢由$42至$48不等。
酸辣湯粗

由於單點了小籠包,就轉而點了紅油炒手

本身有飲品,但加錢另點了豆漿,甜度輕盈,正好。
海蜇拼餚肉($75)

雲吞雞湯($128)

雖然是倒牌,但足夠兩個人分享,雞湯底好鮮甜濃稠,喝完亦不覺口乾,湯底加入金華火腿,多了一朕咸香,雲吞正常,個人偏好多少少黃芽白,尤其是煮至軟稔入味就更可口。
乾扁四季豆($72)

個人喜歡炒得更乾身,猶幸碟底不會太多汁,四季豆幾軟身及入味,好啱拌飯。
上海小籠包(四隻)($42)

包皮薄而柔韌,夾起來亦不易破穿,肉汁豐盈,食落感覺好鮮,有水準之作。
高力豆沙(四隻)($58)

即叫即製,炸得色澤金黃,灑上少許糖霜令賣相更佳,豆沙餡料甜而不膩,不錯。
酒釀丸子($35)

口感QQ,淡淡的酒香很討好,難得的是毫無酸味,我鍾意。

最衰有限聚令,否則幾個朋友一齊share會化算得多,希望能支撐到疫情過去吧!