帶朋友去完位於旺角煙廠街嘅韓國店買我超鍾意嘅紫菜牛肉飯卷之後,經過見到呢間poke bowl 店,朋友話不如試試畢竟宜家係冬天,大家都想有少少熱食落肚,所以 自選蓋飯 同 丼飯 都各order 一個嚟share🔸自選蓋飯(自選 Poke Bowl)Build My Own Bowl 有5項自選項目:飯底、主食、配菜、自家醬料 & 伴菜1️⃣ 飯底 【4選1】揀咗”Half-Half 壽司飯及沙律菜”揀嘅時候覺得飯加沙律好似有啲奇怪,但估唔到連埋自選醬撈埋一齊食,效果又出奇地好喎~如果飯同菜嘅比例可以自選(e.g. 1:2, 1:3)就更perfect喇2️⃣ 主食 【8選1】掙扎緊要 虎蝦仁 定 吞拿魚最後揀咗後者,因為發覺配菜嘅選擇都有 虎蝦仁3️⃣ 配菜 【23選3】配菜選擇豐富,有菜,有菇,有魚生,仲有水果添~肉肉獸嘅我哋揀咗3款魚生🦐虎蝦仁 +$10(雖然,主食嘅虎蝦仁係大size,而配菜嘅虎蝦仁只係中size,不過,中size 都已經幾滿足)🦀蟹肉 +$10🧡三文魚籽 +$84️⃣ 自家醬料 【8選1】揀咗嘅主食同配菜都係刺身style ,醬料揀隻有山葵成份嘅”山葵蛋黃醬” ,仲有得揀 多

🔸自選蓋飯(自選 Poke Bowl)
Build My Own Bowl 有5項自選項目:
飯底、主食、配菜、自家醬料 & 伴菜

1️⃣ 飯底 【4選1】
揀咗”Half-Half 壽司飯及沙律菜”

2️⃣ 主食 【8選1】
掙扎緊要 虎蝦仁 定 吞拿魚
最後揀咗後者,因為發覺配菜嘅選擇都有 虎蝦仁

3️⃣ 配菜 【23選3】
配菜選擇豐富,有菜,有菇,有魚生,仲有水果添~
肉肉獸嘅我哋揀咗3款魚生
🦐虎蝦仁 +$10
🦀蟹肉 +$10
🧡三文魚籽 +$8

4️⃣ 自家醬料 【8選1】
揀咗嘅主食同配菜都係刺身style ,醬料揀隻有山葵成份嘅”山葵蛋黃醬” ,仲有得揀 多醬添~

5️⃣ 伴菜【5選3】
我怕辣 又 怕蒜味濃
所以毫無懸念咁揀: 紫菜絲、木魚絲、芝麻

🔸厚切鹽燒海苔牛舌溫泉玉子丼
牛舌質地微爽,有少少嚼感
加埋海鹽同海苔,味道更加豐富
溫泉玉子撈飯食,正~~~
(飯嘅份量好多,如果可以加多隻溫泉玉子蛋就更佳)
厚切鹽燒海苔牛舌溫泉玉子丼

🔸牛油果香蕉奶昔🥑🍌🥤
🥑牛油果配香蕉🍌呢個combination第一次試
估唔到又幾夾喎
飲品嘅 甜度 同 稀杰度 適中
推介 🙌🏻
牛油果香蕉奶昔

總結,我哋幾滿意今晚嘅選擇
特別係個自選蓋飯,我哋揀嘅食材組合配襯得宜,要讚一讚我哋自己先😎
2024-02-05