2018-01-22 585 瀏覽
Maki,卷物嘅日文,姐係紫菜包住嘅Sushi roll。細細個媽咪帶我去食迴轉壽司,一定會叫加州卷,貪佢咩都有。大大下就開始少食咗卷物,多數都係食壽司。話說某一日,M佬話中環附近開咗間壽司店叫Chotto Maki,主打自選卷物,本著好奇心同重拾童年回憶,就去咗試。餐廳設計簡潔,最吸引就係Open kitchen,睇住師父即叫即做,包保新鮮。話明自選卷物,大家梗係可以揀自己喜歡嘅配料啦!A姐之選 :三文魚+青瓜絲+蘆筍+牛油果+芒果+飛魚籽+黑松露蛋黃醬我A姐揀咗三文魚,好大粒同厚肉,配埋青瓜絲同蘆筍,食得出咁清新,加埋牛油果同芒果,有少少甜味,味道豐富。飛魚籽添加口感。而黑松露蛋黃醬,就好香黑松露味,好特別。如果大家唔想自己揀,Chotto Maki有6款推介組合,啱晒有選擇困難症嘅朋友。M佬之選 :Beef-Iyaki照燒牛肉非常入味,好Juicy呀,一咬就流晒啲汁出嚟,正!另外,青瓜絲新鮮爽口,腐皮甜甜地,牛油果清新香甜。加埋魚籽同炸蓉片,口感非常豐富。配埋鰻魚汁同自家特調醬,估唔到咁夾。大食追加之選:Sea Monster因為太好味,加上我哋太大食,心郁郁叫多個。我哋揀咗隔離

話明自選卷物,大家梗係可以揀自己喜歡嘅配料啦!

三文魚+青瓜絲+蘆筍+牛油果+芒果+飛魚籽+黑松露蛋黃醬

M佬之選 :Beef-Iyaki
Beef-Iyaki

大食追加之選:Sea Monster
因為太好味,加上我哋太大食,心郁郁叫多個。我哋揀咗隔離枱叫嘅Sea Monster。一嚟到就見到櫻花蝦,好靚呀。最正係啖啖蟹肉同天婦羅炸蝦,好鮮甜,加埋清新嘅蘿蔔苗同青瓜絲,正。
Sea Monster

(記住Like同Share畀朋友)

想緊貼A姐M佬嘅吃喝玩樂資訊,快啲Follow埋下面嘅Channel啦!
2018-01-20
三文魚+青瓜絲+蘆筍+牛油果+芒果+飛魚籽+黑松露蛋黃醬