2018-04-23 1219 瀏覽
又去行山啦,今次入西貢行,6點行完出返西貢碼頭,人人都話食海鮮做遊客生意,所以我就未試過係西貢食,但山友們都想食,就去食個海鮮餐,原來都幾好食,海鮮質素都幾好。龍蝦鮑魚套餐,明碼實價寫明每位$274,免加一茶芥,經輕度格價後,比較左多間都有郊外油菜同生果/糖水 送,呢間仲多左秘制鹽水雞腳,最正係用「銀聯」unionpay,可減$100,都幾抵。特濃芝士焗龍蝦伊麵,芝士稀稠適中,唔會好膩,伊麵可以掛滿醬汁,好濃好香好滑。龍蝦味唔太重,勝在厚肉肥美,而且幾大隻幾抵食。椒鹽瀨尿蝦,我第二次食,原來大隻係好味好多,難得呢度用大隻的瀨尿蝦,所以更多肉更有口感,微彈嫩滑,仲好甜。薑蔥炒蟹用兩大隻肥美大蟹,仲要用肉蟹,啖啖肉之餘,仲好鮮甜蟹味濃,而且蟹肉滑溜,蟹鉗肉厚。薑蔥爆得夠香,越食越惹味,又唔會蓋過蟹鮮味。古法椒鹽鮑魚,每人一隻好睇又好分,賣相的確好吸晴。味道其實一般,鮑魚微彈易咬,口感方面係幾好,但椒鹽蓋過鮑魚味,而且外層偏硬。用清蒸可能更鮮味。白灼海中蝦超大隻,份量也足夠,肉質鮮甜爽彈,蝦味突出,唔使豉油,直接食更重蝦味,好新鮮白灼海螺肉厚肥大,彈牙有嚼勁,一點腥味也沒有,味道好好,加上海

特濃芝士焗龍蝦伊麵

椒鹽瀨尿蝦

古法椒鹽鮑魚

白灼海中蝦

白灼海螺

白灼海螺肉厚肥大,彈牙有嚼勁,一點腥味也沒有,味道好好,加上海鮮醬更滋味。

豉椒炒蜆

豉椒炒蜆唔夠熱,鑊氣也不夠,豉椒味雖濃但也過咸,蜆肉同樣太瘦且有點沙,味道麻麻。

秘制鹽水雞腳好腍滑有膠質,入口不用力已食到雞腳肉,筋位都好好咬,沾少少沙薑,味道更惹味。

送郊外油菜只有上湯白菜仔/西生菜,我地揀白菜仔都脆綠吸引,新鮮冇爛葉,有上湯餵過夠味道又唔太咸。
糖水

糖水係紅豆沙,微甜多豆帶點陳皮香,雖然唔太起沙,但送既當然收貨。
2018-04-22
特濃芝士焗龍蝦伊麵