大家好,如果你有瀏覽過,上一次食評主題:(不錯的海景自助餐),後,反應熱烈,我相信大家對小編也不陌生,好了言歸正傳,今次自助晚餐資料:文字版食評(評分是公平公正,我當天為評分標準)(⚠️事先聲明,自助餐的食物主題是可能每次都不同,💡可能小編當天有的食物,你們可能沒有💡咁樣做都正常!餐廳不時轉換主題希望食客再次光臨,這些是常識吧⚠️)———————————(Mr. Steak Buffet à la minute)銅鑼灣分店級數:X日期:2022年8月25日價錢:$4xx-8xx +1(服務費)地點:6/F, 世界貿易中心———————————————(底部設有評分標準,請自行參閱有關評分標準。)—————————-飲品 :Pass(有果汁、咖啡任飲)凍海鮮 :perfect(食材質素幾好)熱葷 :perfect(有高質飛驒牛丶牛扒)甜品 :pass(除咗即畫,心太軟較有趣,其他甜品中規中矩)—————————————————-S (散慢) J (一般) JF (正常) F (特別快)—————————————————-添加食物速度:J(開始時,有少少散慢,但之後就正常)收碟程度:S(比較

文字版食評(評分是公平公正,我當天為評分標準)
———————————
銅鑼灣分店
級數:X
日期:2022年8月25日
價錢:$4xx-8xx +1(服務費)
地點:6/F, 世界貿易中心
———————————————
(底部設有評分標準,請自行參閱有關評分標準。)
—————————-
飲品 :Pass(有果汁、咖啡任飲)
凍海鮮 :perfect(食材質素幾好)
熱葷 :perfect(有高質飛驒牛丶牛扒)
—————————————————-
S (散慢) J (一般) JF (正常) F (特別快)
—————————————————-
添加食物速度:J(開始時,有少少散慢,但之後就正常)

收碟程度:S(比較散慢)
———————————————-
P (有) H (中英不對照或不清楚)F (沒有)—————————————————-
食物名牌:P
食物質素:96分
環境 : 80分
(有落地大玻璃,可以俯瞰成個維港,但我建議早上來,比較明顯,因為晚上由於燈光昏暗,玻璃窗會折射餐廳內的燈光,從而會顯示倒影。)

衛生 : 56分(正常自助餐應有水平)

服務 :40分(不合格,除了企檔師傅較為好少少,但其實整體是不合格,下面我會詳細說明)

泊車 : yes 駕車人士亦享有3 小時免費泊車(一至五)

首先這一間Mr. Steak Buffet 係主打食牛,整體體驗對我來說,其實就好一般,雖然食物的質素不錯(例如比較主打:凍龍蝦🦞肉質有少少彈性、蒸比目魚🐠蒸的時間剛剛好丶牛扒🥩油脂分布十足等
),但我發覺,這間餐廳,無論服務,設計(在客人的動線上)、收碟進度等,其實都好一般。
當中用餐時,無意中聽到餐廳的員工有互相爭執(所以種種細微原因是對這間餐廳扣了不少分數。)
Mr. Steak Buffet 銅鑼灣分店,比較鄰近的港鐵銅鑼灣站、電車站、小巴站 及 崇光百貨巴士站,當然好豪爽D都係搭的士啦😂
—————————————
(巴士線路有以下選擇)早上班次及凌晨時分不作提及。
新世界第一巴士
🟣🚌 23、38、42、42C、65、112、116、2A、2X、8、8P
城巴
🟡🚌 77、952、962X (如果係天水圍坐969,我的建議係一係搭港鐵、一係由銅鑼灣摩頓台總站,徒步到餐廳)
—————-
九龍巴士
🔴🚌 960P(假日時分)
——————
其餘請自行參考各間巴士公司資料。

< 5分 極之惡劣
> 92分 極之良好
> 102 分 極品
——————————-
食物評分
E Fail (極之惡劣)
Fail (不合格 )
R Pass (一半,食唔食也沒有所謂)
U Pass (中品以上 )
A Pass (勉強合格 )
Pass (合格 )
well done (良好 )
perfect (完美)
———————————