旺角瓊華中心呢度食肆林立,而且食店都屬中上高質,今日就嚟到炑八燒烤食個豐富嘅lunch,順便就同朋友慶生。喺呢個乍暖還寒嘅天氣,最適合食吓韓式燒烤。見到呢個春日燒烤套餐都好豐富,價錢又唔算貴,個名仲叫Cheer Up! 2021咁醒神,所以就點咗呢個$488嘅套餐。店員首先就奉上韓式四小碟嘅前菜,除咗有食韓國菜必定見到嘅泡菜之外,仲有醃蘿蔔同芽菜,仲要係可以無限追加😱,另外伴燒肉食嘅生菜同樣可以追加添!另外仲有沙律菜,呢個雖然冇得追加,但已經分量十足,夠兩個人食有餘。喺食緊前菜嘅時候,店員就為我地預熱個燒烤爐,然後加入粟米芝士同蛋漿,而呢兩個小食都係有得無限追加,真係抵到爛!之後店員就陸續送上主食,首先送上韓式豬手,雖然係半份但份量都唔少,仲配有生菜、青瓜、蒜片、辣椒,夾住一齊食感覺無咁肥膩。其實呢個已經係熟食,不過我就覺得放在爐上稍作燒烤,令到佢嘅豬手皮有少少脆邊嘅效果,又另有一番風味。與此同時,店員就放上兩碟燒烤肉類。第一碟有復活貝身肉、韓式秘製醬油豬五花、伊比利亞豬梅花肉、雞爽肉、大八爪魚、仲有一啲配菜,包括南瓜同菇菌類。燒烤爐面積較大,可同時放幾款唔同嘅肉類一齊燒,貝身肉同豬五
韓式豬手
燒烤爐面積較大,可同時放幾款唔同嘅肉類一齊燒,貝身肉同豬五花尤其嫩滑,燒烤後肉嘅油脂非常甘香,味道一流!
而八爪魚就勁大隻,佔咗半個燒烤爐咁大,非常有氣勢,而且八爪魚非常爽口,加埋預先用醬汁醃製過,十足鐵板燒魷魚鬚咁,真係好好味!
大八爪魚
而另一碟燒烤肉就包括特級牛肋骨同大紅蝦。
呢塊特級牛肋骨真係一匹布咁長!而且脂肪分布平均,食落充滿油香又夠肉味,真係不斷想再encore!
特級牛肋骨
呢個韓國燒烤套餐嘅食物其實都好高質,小食又可以無限refill,所以以呢個價錢來講,真係好抵食,絕對值得推介!👍🏼
大八爪魚
特級牛肋骨