2018-07-20 1779 瀏覽
金金日式燒肉店位於英光大廈,其實就在Sogo對面過一條馬路就到,非常方便,餐廳裝潢走日本和風路線, 環境舒適。餐廳燒肉選擇有很多款,牛舌、牛胸腹、牛肋肉、海鮮都有。除了有散叫的肉食外, 也有多款套餐供應, 有鹿兒島牛盛合, 也有澳洲黑毛和牛盛,及海鮮盛合等任匿選擇。餐廳已為每位客人預備三款醬汁, 燒汁係點肉的, 蒜汁是點海鮮, 而辣汁可以按個人喜好醮點。特選厚切鹽燒牛舌牛舌切得厚身,先燒約廿秒,即時反轉再燒多兩燒就食得, 且燒香完肉汁緊緊煎封在牛舌內, 食落惹味無比, 帶少少油花, 但入口牛香滿溢,香氣更是久久不散,入口有溶化既感覺特上厚切牛胸腹牛胸腹肉, 牛味濃厚、油花細緻;只要輕輕用火燒燒的牛肉油脂即刻爆發,一邊反手一邊夾就已經成為肉香味濃的燒肉, 雖然係薄薄一片, 但油香十足,肉汁和油脂不住的溢出, 入口即溶。生牛肉石窩飯剩食肉未必夠飽, 所以我地另外揀左生牛肉石窩飯,整鍋飯石燒鍋真係勁熱,可以燒到鍋底變出香口的飯焦來, 而且keep 到食完仲係熱, 又生牛肉非常嫩滑, 又唔會怕石燒鍋整到佢變老, 配上少少的芽菜和菌類與及甜辣醬,  非常香口惹味。海鮮盛合海之幸盛合裏面有:廣島蠔
非常方便,餐廳裝潢走日本和風路線, 環境舒適。
餐廳燒肉選擇有很多款,牛舌、牛胸腹、牛肋肉、海鮮都有。
醬汁

特選厚切鹽燒牛舌

牛舌切得厚身,先燒約廿秒,即時反轉再燒多兩燒就食得,
特選厚切鹽燒牛舌

且燒香完肉汁緊緊煎封在牛舌內, 食落惹味無比,

特上厚切牛胸腹

一邊反手一邊夾就已經成為肉香味濃的燒肉,
特上厚切牛胸腹

雖然係薄薄一片, 但油香十足,
特上厚切牛胸腹

肉汁和油脂不住的溢出, 入口即溶。

生牛肉石窩飯

剩食肉未必夠飽, 所以我地另外揀左生牛肉石窩飯,
生牛肉石窩飯

整鍋飯石燒鍋真係勁熱,可以燒到鍋底變出香口的飯焦來,
生牛肉石窩飯

而且keep 到食完仲係熱, 又生牛肉非常嫩滑,

海鮮盛合

海之幸盛合裏面有:廣島蠔2隻、大蝦、魷魚、扇貝、蜆, 非常豐富,
海鮮盛合

海鮮新鮮之餘, 尤其大蝦夠鮮甜,
海鮮盛合

扇貝好嫩滑好鮮甜, 肉質鮮美,毫不油膩
海鮮盛合

廣島蠔多汁之餘更要小心「辣」咀。
海鮮盛合

以呢個價格食到多款海鮮, 十分超值。
總括而言, 這裡燒肉肉質上乘, 性價比高, 而且也沒有一般燒肉店充斥的油灶煙味,
店員服務也不錯, 好評!
醬汁