2019-01-17 55 瀏覽
早前在網上見到呢間地中海餐廳既報導覺得好吸引,特登預約左一晚前黎朝聖熟成牛餐廳位於灣仔利東街旁的大廈內,非常方便。一出電梯就見到一個擺放牛扒的熟成櫃,真係等唔切想快d食呀餐廳佈置悠閒舒適,好闊落而且每台之間距離比較遠,算是香港餐廳比較少有。飲品類有sparking wine、red wine同white wine,店主見我揀唔到,就推薦我試下佢地既cocktail。呢度既cocktail最特別之處係沒有menu,因為唔想限制客人窩。客人可講出自己喜愛既味道,bartender會特別調製比你咁特別當然要試下啦!!Cocktail $150我同佢講我鍾意甜甜地又酒味濃既酒,佢整左呢杯martini比我,又真係符合曬我要求,有果味既香甜同非常濃烈既酒味,好飲而且佢連個杯都係凍過既,加分另外男友點左杯比較rich同易入口既紅酒Frappato,據佢講用黎用牛扒好夾。(飲左一半先記得影相..實際大杯好多.)Seasonal Clams $164個汁不是普通既忌廉白汁,我地仲食到有香矛等香料味,感覺非一般!蜆肉煮得啱啱熟,所以肉質非常細嫩,推薦!Salmon on Charcola $218魚肉質

咁特別當然要試下啦!!

Cocktail $150
而且佢連個杯都係凍過既,加分

飲左一半的紅酒

Seasonal Clams $164
Seasonal  Clams

Salmon on Charcola $218
魚肉質鮮嫩,沒有過多調味,可以食到魚肉本身的味道。如果覺得唔夠調味,可以加上底部既小麥一齊食,會有另外一種風味
Salmon on Charcola

法國熟成肉眼扒 $650
這個肉眼扒經熟成45日之後,風味同新鮮牛肉完全唔同!肉味更加濃郁,而且肉質都好柔軟。就算平時唔食得咁生既男友都食左好多塊,大讚好食

Side Dish 四川炒雜菜$46
雖然係四川風味,但完全唔辣。可能大廚只用左花椒之類既香辛料帶出四川既風味,沒有加過辣椒
呢個炒雜菜好惹味,不錯!
Szechuan  sauted  veggies

Side Dish Potato Gratin $38
切成薄片既薯仔加左芝士焗,邪惡但好好食
Potato Gratin

最後,店主見我好似好鍾意飲酒所以請我飲左杯芒果vodka。呢杯酒非常好飲,好甜好啱女士!不過我唔記得問佢有冇得單點呢杯酒,下次黎再問下先