2016-06-15 553 瀏覽
年幾兩年前已久聞華嫂個蕃茄湯底,可惜元朗對我尼個九龍人黎講,實在有少少遠仲要晨早起身先食到。所以一聽到話觀塘會開分店,心諗終於可以食到啦! $25+$8轉蕃茄湯底 完全為左食個蕃茄湯底而黎😜芫茜湯底其實都好吸引,唯有留返下次。湯底都幾稠,華嫂尼個湯底全部用新鮮蕃茄熬成,好濃郁既原個蕃茄味,食落都幾酸下,感覺茄膏係無乜點落,係百分之百既真 · 蕃茄味呀!(不過可能會有人嫌酸得濟)個人口味黎講我覺得幾好食,好濃味好正。豬扒味道就普普通通,D肉易咬但唔會係死淋,唔係過度鬆肉粉果隻。幾彈牙,亦唔會煎到乾柴咁,唔錯唔錯。盛惠$33一碗,無飲品跟。鐘意蕃茄湯底既不妨一試既 餐廳環境方面就一般茶記格局,但就坐得好擠逼,同隔離枱既人基本上係椅背貼椅背,你想離開個位要幾個人企起身先讓到條路比你出。不過無計啦,咁多人排隊等食,咪唯有有幾多位就放幾多張枱囉。

所以一聽到話觀塘會開分店,心諗終於可以食到啦!
香煎豬扒通粉
$25+$8轉蕃茄湯底

題外話/補充資料: 話說我食既時已經係差唔多半年多前😂唔知依家仲多唔多人排隊呢😂我平日下午四點幾去都等左半個鐘左右,不過就可以取完票周圍行下先返黎唔洗企定定排。
2015-11-13
香煎豬扒通粉